Extra water in merengebied Overijssel

Het merengebied in Noordwest-Overijssel krijgt vanaf donderdag extra water vanuit het IJsselmeer. Dat is nodig omdat het waterpeil in het recreatie- en natuurgebied te ver is gezakt door de droogte. Boeren, schippers en recreanten hebben daar last van.

redactie
en drooggevallen sloot in de buurt van het Brabantse dorp Haps Beeld anp
en drooggevallen sloot in de buurt van het Brabantse dorp HapsBeeld anp

Waterschap Reest en Wieden plaatst extra schotten in vier watergangen en opent twee stuwen. Door die maatregel stroomt er via het gemaal A.F. Stroink bij Vollenhove extra water naar het gebied. Desondanks kan de wind ervoor zorgen dat sommige sloten toch even droog komen te staan, waarschuwt het schap. Er is nog geen sproeiverbod voor boeren ingesteld.

Het Overijsselse merengebied is in de zomer erg populair bij watertoeristen. Ook trekt het natuurgebied Weerribben en Wieden veel bezoekers. Als de ondiepe meren droogvallen, levert dat naast natuurschade veel economisch nadeel op.

Reest en Wieden wacht altijd zo lang mogelijk om IJsselmeerwater in het gebied te laten stromen. Dit water bevat namelijk meer fosfaten en stikstof dan het kraakheldere water in het merengebied en verstoort het evenwicht daar. Maar het schap denkt dat de extra inlaat nu wel enkele weken zal duren, aangezien er geen regen van betekenis wordt verwacht.

undefined

Meer over