Extra toto moet Italiaanse voetbalclubs uit slop halen

De geldhonger van de voorzitters van de grote Italiaanse voetbalclubs wordt gestild. Hun dreigement dat ze de komende competitie de voetbaltoto zullen boycotten door de data van de wedstrijden geheim te houden, heeft geholpen....

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

De voorzitters van de clubs van de series A en B, verenigd in de Voetballiga, eisten belastingverlaging en minimaal 200 miljoen gulden extra. Dat geld had moeten komen uit een verdubbeling van de inkomsten uit het Totocalcio en een verdrievoudiging van wat de clubs krijgen uit de nieuwe Totogol. De voetbalbazen vinden dat hun clubs als de grote geldverdieners niet langer met kruimels mogen worden afgescheept.

Maar er is geen geld. Vorige week vrijdag mislukte een bijeenkomst tussen de regering en bestuurders van de Voetballiga en het Italiaans Olympisch Comité. De regering verzekerde de voetbalbazen dat er geen lire voor het calcio overschiet. De Liga stelde toen een ultimatum: als er niet direct zeventig miljoen gulden op tafel zou komen, zouden de competitie en het Totocalcio de mist ingaan.

Onderminister van Algemene Zaken Lamberto Cardia heeft nu het ei van Columbus ontdekt. Met rasse spoed zal een derde toto die al in de pen was, worden geïntroduceerd: Totoscommesse ('totoweddenschappen'). Als het parlement treuzelt met het betreffende wetsontwerp, zal de regering er een decreet van maken.

Eind oktober moet de nieuwe toto van start gaan voor een proefperiode van vijf of zes maanden. Totoscommesse gaat niet alleen over voetbal, maar ook over de sporten die daarna het meest populair zijn: basketbal en Formule 1-races. De belangrijkste doelgroep bestaat uit de deelnemers aan de zwarte toto. De helft van hen is bereid over te stappen naar Totoscommesse. Dat zou een opbrengst garanderen van een miljard gulden in een half jaar. Na aftrek van belastingen, kosten en prijzen zou het voetbal 300 miljoen gulden krijgen.

Meer over