Extra journaal Karadzic

Wat het allereerst opviel, was dat hij in zijn gezicht nogal verouderd en vermagerd was. Nou heb je dat al gauw met zestigplussers die je dertien jaar niet hebt gezien, maar het was ook zijn houding....

Pas in de loop van de zitting, toen hij van rechter Orie wat langer het woord kreeg, kwam er iets van zijn oude bravoure terug. Een enkele keer verscheen er zelfs iets van een vage glimlach, zij het nog niet zo’n zelfvoldane als vroeger.

Uit het feit dat hij de koptelefoon niet droeg zoals een koptelefoon bedoeld is te worden gedragen, kon in elk geval worden afgeleid dat hij zijn ijdele trekken nog niet had verloren. Door de koptelefoon op zijn achterhoofd te zetten, kreeg zijn haardos weer iets van de weelderigheid, die we ons herinneren uit de tijd dat hij zelfverzekerd de internationale pers te woord stond. Wat moet die man blij zijn geweest zijn baard en staart te hebben kunnen afscheren.

De NOS bracht het gistermiddag allemaal goed in beeld, voorzover dat mogelijk is in een saaie rechtbank. De publieke omroep deed het in elk geval beter dan CNN. Dat zond de beelden weliswaar iets eerder over de wereld dan de NOS over Nederland, maar dat kwam doordat de NOS de woorden van de hoofdpersonen in sneltreinvaart liet vertalen en ondertitelen. Dat kost nu eenmaal een paar seconden.

De NOS had bovendien een enigszins laconieke professor in de studio, die de zitting van commentaar voorzag. De Amsterdamse hoogleraar Göran Sluiter klonk in elk geval deskundiger, zij het met wat minder bravoure, dan de mevrouw die vanuit Frankrijk in schokkerige beelden voor CNN de gang van zaken becommentarieerde.

Die duiding was nodig ook, want een juridische leek kon nogal eens op het verkeerde been worden gezet. Dat gebeurde bijvoorbeeld toen de aanklager, kennelijk ook voor de rechter een verrassing, meedeelde dat de aanklacht zou worden veranderd. Na al die jaren op het laatste moment de boel omgooien, maakte een nogal wat suffe en in elk geval slecht gecommuniceerde indruk. Maar geen paniek, liet professor Sluiter in het extra Journaal weten. Het is veel minder rommelig dan het lijkt.

Na vijf kwartier was het voorbij en vertrok rechter Orie achter de gordijnen. Erg spannend was het niet geweest, maar de wetenschap dat er iets live werd vertoond wat in de geschiedenisboeken gaat komen, maakte veel goed. Het vervolg is op 29 augustus om 14.15 uur. Dan zijn de Olympische Spelen afgelopen. Dat zal de vele journalisten rond de rechtszaal niet slecht uitkomen.

Meer over