Commentaar

Extra geldinjectie van de ECB is onnodig

De renteverlaging van de ECB is onnodig, vergroot de kans op zeepbellen en brengt pensioenen in gevaar.

ECB-directeur Mario Draghi. Beeld anp
ECB-directeur Mario Draghi.Beeld anp

Bankpresident Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft er helaas wederom voor gekozen de geldpers sneller te laten draaien en de rente verder te verlagen. Draghi hoopt daarmee de inflatie op te jagen, de economie een extra zet te geven en Europese banken van voldoende zuurstof te voorzien.

De noodzaak voor de extra geldinjectie ontbreekt. De Europese economie draait redelijk. De groei is niet hoog, maar dat is ook niet nodig in een vergrijsd continent. De onrust op de financiële markten is bovendien gering. Draghi kan zijn munitie beter bewaren voor zware tijden.

De nadelen van de geldinjectie beginnen bovendien steeds zwaarder te wegen. De kredietcrisis is ontstaan omdat geld lenen te goedkoop was en bedrijven en consumenten te veel schulden maakten. De ECB is nu opnieuw schulden aan het stimuleren. Het risico bestaat dat deze schulden de economie later in de problemen kunnen brengen. Als banken te riskante leningen verstrekken, kunnen nieuwe zeepbellen ontstaan. Daar komt bij dat door de negatieve rente de marges voor banken onder druk komen en dus eerder verzwakt kunnen raken.

Vanwege deze risico's klagen vooral centrale bankiers uit Noord-Europa al geruime tijd over het rentebeleid van de ECB. Maar het ongenoegen over de aanhoudende renteverlagingen van de Europese Centrale Bank (ECB) begint nu ook het Nederlandse politieke toneel te betreden.

De extreem lage rente raakt de pensioenfondsen namelijk midscheeps. De buffers van de fondsen zijn door de lage rente niet sterk genoeg om de uitkering van pensioenen te garanderen. Grote fondsen als APB en Zorg en Welzijn moeten mogelijk komend jaar alsnog de pensioenen verlagen. De recente aanpassing van de rekenregels om pensioenverlaging af te wenden, volstaat niet meer.

Al enige tijd pleiten pensioenfondsen ervoor om de rekenregels weer aan te passen om verlagingen te voorkomen. De rentemaatregel van Draghi zet deze discussie op scherp. Gezien de verkiezingen in 2017 zullen de regeringspartijen zwaar onder druk worden gezet om pensioenverlagingen te voorkomen. Draghi dicteert met zijn renteverlaging daarmee ook de Nederlandse politieke discussie. En dat is een ongewenste ontwikkeling.

Meer over