NieuwsProtest

Extra drukke ochtendspits door protesterende boeren en bouwers

Op de snelwegen rijden inmiddels steeds meer boeren. Zij protesteren vandaag samen met actievoerders uit de bouw. De ANWB telde rond 07.45 uur 400 kilometer file. Knelpunten zijn er vooral bij Deventer, Heerenveen en bij Hoogeveen. Ook op de A58 richting Bergen op Zoom is hinder, evenals op de A27 bij Noordeloos.

Honderden demonstranten van Grond in Verzet en boeren arriveren op de verzamelplek in Deurne voor het protest tegen de stikstofmaatregelen. Beeld ANP
Honderden demonstranten van Grond in Verzet en boeren arriveren op de verzamelplek in Deurne voor het protest tegen de stikstofmaatregelen.Beeld ANP

Rijkswaterstaat adviseert automobilisten hun snelheid aan te passen ‘mocht je ze tegenkomen’. Bij IJmuiden zijn al enkele boeren bekeurd omdat ze met hun tractor een tunnel in wilden rijden, meldt de lokale politie op Twitter.

Volgens Omroep Brabant lijken protestboeren een rondje te willen maken langs industriële bedrijven. Zo wordt opgeroepen eerst naar de Amercentrale in Geertruidenberg te trekken, daarna naar industrieterrein Moerdijk en om via Etten-Leur naar Breda Airport te gaan. RTV Noord meldt dat boeren via de A7 naar de Eemshaven gaan, ook een groep Duitse boeren zou zich daarbij hebben aangesloten.

Vanuit Assen willen boeren en bouwers naar Den Haag. In het Overijsselse Deurningen staan zo’n tweehonderd trekkers, met nog onbekende bestemming. Omroep Gelderland meldt dat de politie tractoren gaat bekeuren die op de snelweg rijden. Er zouden een kleine vijfhonderd trekkers onderweg zijn van Twente naar Hilversum.

ME bij het Binnenhof als voorzorgmaatregel op de dag van groot protest tegen het stikstofbeleid.  Beeld ANP
ME bij het Binnenhof als voorzorgmaatregel op de dag van groot protest tegen het stikstofbeleid.Beeld ANP

In Alkmaar verzamelen actievoerders zich bij het AZ-stadion. Actievoerders die met tractoren in de omgeving van Alkmaar de snelweg op willen, stuiten op de politie. Die heeft aangekondigd actief te handhaven en bekeuringen uit te delen zodra ze met die voertuigen de weg op willen.

In Amsterdam is melding gemaakt van tientallen tractoren die door de straten rijden, begeleid door de politie en de Mobiele Eenheid (ME).

Bekijk hier de actuele verkeerssituatie.

Bouw in Verzet

Bouwers hebben op verschillende plekken in het land protestacties gepland. De stichting Bouw in Verzet heeft een aantal plaatsen aangewezen waar ze in de ochtend willen verzamelen om vanaf daar verder te trekken. Het gaat om Alkmaar, Apeldoorn, Assen, Berkel en Rodenrijs, Born, Helmond en Tilburg, meldt de actiegroep op Facebook. Vanaf 07.00 uur wordt er actie gevoerd.

Een aantal bouwers wil naar Den Haag rijden om daar ‘al toeterend in een stoet door de stad te rijden, om te laten zien dat we er nog zijn’. aldus een woordvoerder van de stichting.

MEER OVER DE PROTESTERENDE BOEREN:

Vorige week werd er gedemonstreerd: met een korte actie bij Eindhoven Airport hebben de radicale boeren van de Farmers Defence Force even hun spierballen laten zien.

Boeren komen met stikstofplan: vrijwillige uitkoop, ander voer en herijking van Natura 2000-gebieden.

Meer over