nieuwsMarengo

Extra bescherming voor officieren in zaak rond kopstuk Ridouan T. na liquidatie advocaat

Na de moord op advocaat Derk Wiersum woensdagmorgen zijn maatregelen genomen voor bescherming van officieren van justitie en rechters die betrokken zijn bij de rechtszaak tegen de bende van het criminele kopstuk Ridouan T., de zogenoemde zaak Marengo.

De vlag bij de Rechtbank Amsterdam hangt halfstok om de woensdag doodgeschoten advocaat Derk Wiersum herdenken. De Orde van Advocaten heeft advocatenkantoren en gerechtsgebouwen opgeroepen vandaag de vlag halfstok te hangen. Beeld ANP
De vlag bij de Rechtbank Amsterdam hangt halfstok om de woensdag doodgeschoten advocaat Derk Wiersum herdenken. De Orde van Advocaten heeft advocatenkantoren en gerechtsgebouwen opgeroepen vandaag de vlag halfstok te hangen.Beeld ANP

Dat zei Fred Westerbeke, hoofdofficier van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie, woensdagavond in Nieuwsuur. Gisteren sprak oud-rechter Frits Lauwaars, die eerder het omvangrijke Passage-liquidatieproces leidde, in de Volkskrant al de verwachting uit dat de aanklagers en rechters dinsdag met pantservoertuigen vanaf een beveiligd adres naar de rechtbank zullen komen. Welke maatregelen het OM precies heeft genomen wilde Westerbeke niet zeggen, maar volgens de hoofdofficier betrof het in elk geval de veiligheid van ‘bepaalde advocaten, officieren en andere mensen’ die betrokken zijn bij de zaak Marengo, zo zei hij in Nieuwsuur.

Met de vermoorde advocaat Derk Wiersum was gesproken over zijn veiligheid, maar er waren geen aanwijzingen dat er een aanslag op zijn leven zou worden gepleegd. ‘Er was geen zodanige informatie dat dit zich zou kunnen voordoen’, zei Westerbeke. Daarom waren er voor Wiersum geen veiligheidsmaatregelen genomen die verder gingen dan de gebruikelijke bescherming die alle betrokkenen in deze zaak krijgen.

Westerbeke zei dat betrokkenheid van de bende van T. ‘het belangrijkste scenario’ is waar het OM van uitgaat in het onderzoek naar de moord op Wiersum. Hij was de advocaat van kroongetuige Nabil B. in het onderzoek-Marengo, dat wordt geleid door het landelijk parket.

Johan Rijlaarsdam, deken van de Nederlandse Orde van Advocaten, heeft donderdagmorgen overleg met minister Ferd Grapperhaus naar aanleiding van de liquidatie van Wiersum. De deken kondigde het onderhoud aan in de uitzending van Nieuwsuur.

Strafrechtadvocaat Derk Wiersum (44) is woensdagochtend vlak bij zijn huis in Amsterdam doodgeschoten. Wiersum verdedigde kroongetuige Nabil B. in de liquidatiezaak rond hoofdverdachte Ridouan T. De schutter is nog voortvluchtig.

Strafrechtadvocaten, het Openbaar Ministerie en de politie reageren geschokt op de liquidatie van strafpleiter Derk Wiersum. ‘De wereld van de advocatuur is vanaf vandaag niet meer hetzelfde. Dramatisch.’

Derk Wiersum trad op als advocaat van Nabil B., kroongetuige voor justitie in het Marengo-proces tegen Ridouan T. Lees hier zijn postuum.

De vermoedelijke dader die woensdagochtend in de wijk Buitenveldert een einde maakte aan het leven van Derk Wierum, zou volgens ooggetuigen tussen 16 en 20 jaar oud zijn. Piepjonge hitters, het komt steeds vaker voor.

Wat betekent de liquidatie van Wiersum voor het proces rond kroongetuige Nabil B.? ‘Zonder advocaat is dit niet te doen

Een jaar geleden was Bart Stapert nog advocaat van kroongetuige Nabil B. Eind vorig jaar sprak hij met de Volkskrant over zijn overstap naar de rechterlijke macht én over de moord op de broer van Nabil B. Die moord was een wake-upcall, zei Stapert. Lees hier het interview terug.

De liquidatie van advocaat Derk Wiersum heeft de rechtsorde diep geschokt. Niet eerder werd een raadsman gedood om zijn functie als verdediger van een kroongetuige. Advocaten, aanklagers en rechters zijn bezorgd om hun veiligheid. Iedereen vraagt zich af: wie is nog bereid een kroongetuige te verdedigen?

Liquidaties van juristen – in Italië zijn ze er goed bekend mee. Lees hier hoe de Italianen hun nek uitstaken tegen de georganiseerde misdaad.

Meer over