Exposities

Waar het allemaal begon

Villa Mondriaan, Winterswijk. Vanaf 21/5.

villamondriaan.nl

In Winterswijk opent dinsdag Museum Villa Mondriaan in het voormalige woonhuis van de familie. De openingsexpositie toont het werk uit de eerste twintig jaar van het leven van Piet Mondriaan, de zogenaamde Winterswijkse periode. Met behulp van multimedia wordt het levensverhaal van Mondriaan verteld, met bijdragen van hedendaagse kunstenaars.

In every home a heartache

Museum Ludwig, Keulen. T/m 21/7.

museum-ludwig.de ****

Voor bijna elk project weet Phil Collins grote groepen mensen te recruteren, en zo aan te tonen hoe 'popcultuur'ons leven beïnvloedt.

Luilekkerlandschap

De Pont, Tilburg. Van 18/5 t/m 14/7.

depont.nl

Fotoproject van Korrie Besems (1961) rond 'vrijetijdsarchitectuur' waarvoor zij vakantieresorts, golfbanen, woonkastelen shoppingmalls en retailparken fotografeerde.

Off Spring

De Ateliers, Amsterdam. Van 22/5 t/m 2/6. de-ateliers.nl

De achtste editie van Offspring, met werk van de elf jonge kunstenaars die deze zomer hun tweejarige werkperiode aan De Ateliers afronden.

What design can do

Stadsschouwburg Amsterdam. Op 16 en 17/5. whatdesigncando.nl

Internationale conferentie over de impact van design met documentaires, tentoonstellingen, een ontwerptoer door het nieuwe Stedelijk Museum en inspirerende internationale sprekers op het gebied van design. Met o.a. Mike Kruzeniski (Twitter), Bas van Abel en Next Nature.

KunstRAI

RAI Amsterdam. T/m 20/5.

kunstrai.nl

Ook de 29ste editie van de nationale kunstbeurs biedt weer een breed, ruim aanbod van hedendaagse kunst en design met zestig deelnemende galerieën.

ArtZuid

Op diverse locaties in Amsterdam. Van 22/5 t/m 22/9. artzuid.nl

De internationale sculptuurroute door de Apollolaan, Minervalaan en de Zuidas is dit jaar uitgebreid met locaties in het Vondelpark en op het Museumplein. Te zien zijn meer dan zeventig kunstwerken van 59 gerenommeerde kunstenaars uit 22 verschillende landen.

Small Gestures

MU, Strijp-S in Eindhoven. Van 19 t/m 21/7.

mu.nl

Vijftien internationale kunstenaars onder wie Navid Nuur, Krystian Truth Czaplicki, en Brad Downey voegen bescheiden interventies toe in de nieuwe tweede ruimte van MU op Strijp-S. Ze spelen met de verwachtingen van de bezoekers.

Stephen Gill

Foam Amsterdam. Van 17/5 t/m 14/7.

foam.nl

De tentoonstelling Best Before End van Stephen Gill (1971) bevat een aantal series die hij de afgelopen veertien jaar in en rondom de Londense wijk Hackney maakte waarin hij pogingen deed om de technische grenzen die de fotografie hem oplegde te omzeilen.

EVERYTHING IS LOCAL

Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. T/m 26/5. boijmans.nl ****

Installatie van Christophe Coppens op het grensgebied van mode en beeldende kunst. Aandoenlijk mooi en verleidelijk knutselwerk.

STORAGE TELLING

Bonnefantenmuseum Maastricht. T/m 20/5. bonnefanten.nl ****

Foto's, dia's en video's uit de collectie. Wat de tentoonstelling bijzonder maakt, is het thema: het buitengewone - 'extra-ordinaire' - van het gewone.

GUSTAVE CAILLEBOTTE

Gemeentemuseum, Den Haag. T/m 20/5

gemeentemuseum.nl ****

Gustave Caillebotte had de sensibiliteit om de veranderingen vast te leggen in het Parijs van de 19de eeuw. Je ziet de de fascinatie voor het nieuwe medium fotografie steeds terug.

TEGEN HET LICHT

EYE Amsterdam. T/m 9/6.

eyefilm.nl ****

Johan van der Keuken (1938-2001) was een man die met fotografisch oog filmde en met filmisch oog fotografeerde. EYE toont zijn films in relatie tot zijn fotografie.

Foam Amsterdam. T/m 19/6.

foam.nl ****

Koos Breukel en Roy Villevoye fotografeerden inwoners van het afgelegen wouddorp Tí in Papoea Nieuw-Guinea. De portretten zijn zeldzaam in hun ontroerende directheid.

undefined

Meer over