Exposities

ART BRUSSELS

Brussels Expo, Brussel. Van 25/4 t/m 27/4.

artbrussels.com

Art Brussels richt zich op aanstormend talent op het gebied van hedendaagse kunst. Naast aanstormend talent ook 170 galeries die een selectie laten zien van hun mooiste schilderijen, sculpturen, fotografie, video-installaties en performances.

undefined

AZIATISCHE KUNST EN DE   NEDERLANDSE SMAAK

Gemeentemuseum, Den Haag. T/m 26/10.

gemeentemuseum.nl

Het Gemeentemuseum brengt de wisselwerking tussen Oost en West in beeld met een grote diversiteit aan objecten. Van Balinese houtsnijkunst tot zilver uit Batavia, van Indonesische krissen tot Chinees porselein en van sirihkistjes tot Indische schilderijen.

undefined

MONDRIAAN EN HET KUBISME

Gemeentemuseum, Den Haag. T/m 11/5.

gemeentemuseum.nl ****

In 1912 vertrok Piet Mondriaan voor twee jaar naar Parijs waar hij het kubisme van Picasso en Braque met eigen ogen wilde zien. Terug in Nederland werden zijn eerste kubistische werk in de Haagse kunsthandel Walrecht geëxposeerd. In het Gemeentemuseum aandacht voor deze legendarische tentoonstelling, de invloeden van Parijs op Mondriaan en de invloed van Mondriaan op zijn landgenoten.

undefined

FOREVER YOUNG

Kunsthal, Rotterdam. t/m 11/5.

kunsthal.nl ****

Talrijke fotografen streven ernaar jongerencultuur te vereeuwigen; zelden lukt het de oppervlakkigheid te ontstijgen. Martijn van de Griendt slaagt daar wel in. Behalve uitbundig en kleurrijk is zijn werk ernstig en respectvol.

undefined

ADDING, ADDING, ADDING

FOAM, Amsterdam. T/m 11/5.

foam.org ****

Onorato & Krebs werden in 2013 onderscheiden met de Paul Huf Award. De jury vergeleek het duo in haar rapport met 'ware illusionisten' die de bedoeling hebben de grenzen van het medium fotografie op te zoeken. In deze tentoonstelling experimenteren zij met illusie en werkelijkheid in stedelijke ruimtes. Exclusief voor Foam is een speciale installatie opgezet in de tuin.

undefined

MEER MACHT

De Fundatie, Zwolle. T/m 17/8.

museumdefundatie.nl

Meer macht draait om de vraag of kunstenaars in deze tijd nog idealen kunnen

nastreven. Is er voor kunstenaars nog

macht weggelegd? Of is de kunstwereld

definitief in de klauwen van het geld beland? Meer macht bevat werken van onder andere Steve McQueen, Ai Weiwei, Anselm Kiefer, Constant, Anri Sala en Yael Bartana.

undefined

ICOONFOTO'S

Persmuseum, Amsterdam. T/m 31/8.

persmuseum.nl

Het Persmuseum toont een serie (icoon)foto's die inmiddels tot ons collectieve geheugen behoren. Afkomstig uit kranten, tijdschriften, internet en de

openbare ruimte. De vraag welke beelden werkelijk beklijven en aan welke eigenschappen die voldoen komt aan de orde. Maar ook: hoe worden we eigenlijk gestuurd in ons beeld van het nieuws en van de geschiedenis? En wie heeft er baat bij dat de beelden getoond worden?

undefined

DAAN VAN GOLDEN

Gemeentemuseum, Den Haag. t/m 4/5.

gem.nl ***

Het werk van Daan van Golden is gebaseerd op fragmenten van patronen. Met een minutieuze ijver werkt hij al veertig jaar aan zijn oeuvre. Het Haagse Gemeentemuseum eert hem nu met een tentoonstelling.

undefined

GENERATOR STRANDBEEST

Electriciteitsfabriek, Den Haag. T/m 3/5.

strandbeest.com

Kunstenaar en wetenschapper Theo Jansen verhuist zijn beroemde strandbeesten tijdelijk naar de turbinehal van de Haagse Electriciteitsfabriek. Hier is bovendien het maakproces van een nieuw strandbeest van dichtbij te volgen. Zeven andere forse strandbeesten beweegen zich voort op de begane grond. Dagelijks wordt er een rondleiding gegeven door Theo Jansen zelf.

undefined

Meer over