Exposities

ANNE WENZEL

TENT, Rotterdam. Van 6/2 t/m 5/5.

tentrotterdam.nl

TENT Rotterdam viert de heroping van zijn gerenoveerde pand met de grootste solotentoonstelling van Anne Wenzel tot nu toe. In haar sculpturen en installaties werpt zij nieuw licht op de rol die kunst speelt in de verbeelding van macht, heroïek en geweld. Gastcurator van deze tentoonstelling is Daria de Beauvais.

BRANCUSI, ROSSO, MAN RAY

Boijmans, Rotterdam. Van 8/2 t/m 11/5.

boijmans.nl

Dit voorjaar komen van over de hele wereld topstukken naar Rotterdam van drie van de meest invloedrijke kunstenaars van de twintigste eeuw: Constantin Brancusi (1876-1957), Medardo Rosso (1858-1928) en Man Ray (1890-1976). Zij maakten in hun werk op vernieuwende wijze gebruik van fotografie. Sommige werken waren nog niet eerder in Nederland te zien, zoals Princesse X (1915-16) en Colonne sans fin (1918) van Brancusi.

ASCO NO MOVIES & NINA YUEN

De Appel, Amsterdam. Van 8/2 t/m 13/4.

deappel.nl

Dit voorjaar neemt directeur Ann Demeester afscheid van de Appel arts centre met de twee door haar samengestelde tentoonstellingen waarin performance op verschillende manieren centraal staat. Op de begane grond laten foto's en video's de guerrilla-performances van het in de jaren zeventig actieve Mexicaans-Amerikaans kunstenaarscollectief Asco zien. Een verdieping hoger presenteert Nina Yuen (1981) een reeks nieuwe performatieve werken waarin autobiografie en geschiedenis elkaar 'besmetten'.

ART TUBE ON STAGE

Brakke Grond, Amsterdam. Op 7/2.

arttube.nl

Internetvideo's over kunst en design worden op een groot scherm getoond. Een panel van specialisten - waaronder Laura Stamps van het Gemeentemuseum en Dagan Cohen van Upload Cinema - kiest een favoriete video en levert commentaar.

RAW ART FAIR

Cruise Terminal, Rotterdam. Van 5 t/m 9/2. rawartfair.com

Gelijktijdig met Art Rotterdam is er de alternatieve kunstbeurs Raw Art Fair. Waar Art Rotterdam zich concentreert op de top van de markt, geven op de Raw Art Fair ook kleine, nieuwe galeries acte de présence. Toegankelijk, betaalbaar en een schatkamer voor jonge, beginnende verzamelaars.

FIVE VIEWS FROM KOREA

Noorderlicht, Groningen. Van 8/2 t/m 13/4. noorderlicht.com

In deze groepstentoonstelling reflecteren vijf Koreaanse fotografen op het ongemak en het zeurende gevoel van een oneindige koude oorlog sinds de opdeling van het Koreaanse Schiereiland.

HAPPY BIRTHDAY DEAR ACADEMIE

ModeMuseum Antwerpen. T/m 16/2.

momu.be ****

Een verrassende kijk op de modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen.

WILLIAM KLEIN

Foam, Amsterdam. T/m 12/3.

foam.org ****

New York, Parijs, Rome, Moskou, Tokyo. Waar is de Amerikaanse fotograaf William Klein (1928) níet geweest? En hij maakte niet alleen foto's maar ook speelfilms, documentaires en commercials. Meer dan zestig jaar lang. Op zijn overzichtstentoonstelling in Foam is te zien hoe eigenzinnig, bruusk, controversieel en aangrijpend Klein dat deed.

THE PIXELATED REVOLUTION

Museum Tot Zover, Amsterdam. T/m 8/6.

totzover.nl ****

De Libanese acteur/kunstenaar Rabih Mroué verzamelde in 2011 filmpjes van burgeractivisten in Syrië die ongewild hun eigen dood vastleggen.

undefined

Meer over