Exposities

ZWAGERMAN KIEST

Teylers Museum, Haarlem. T/m 15/6.

teylersmuseum.eu

Naast schrijver en dichter is Joost Zwagerman kunstcommentator van de Volkskrant en De Wereld Draait Door. In het Prentenkabinet van Teylers Museum is te zien welke kunstwerken Zwagerman kiest wanneer hij het zelf voor het zeggen heeft. Het levert een tentoonstelling op met combinaties van nieuwe en oude kunst, abstract en figuratief, met telkens een verhaal als leidraad.

MARGARET BOURKE-WHITE

Fotomuseum, Den Haag. Van 12/4 t/m 29/6. fotomuseum.nl

Margaret Bourke-White (1904-1971) was een opvallende verschijning in de door mannen gedomineerde wereld van de nieuwsfotografie. Veel van haar foto's zijn onvergetelijk, zoals de beelden die ze maakte in het kielzorg van het Amerikaanse leger bij de bevrijding van het concentratiekamp Buchenwald. In de tentoonstelling Beslissende momenten 1930-1945 zijn meer dan 180 originele vintage foto's te zien die ze maakte in de Sovjet-Unie, Tsjechoslowakije, Duitsland, Engeland en Italië.

THOMAS HOUSEAGO

Gemeentemuseum, Den Haag. T/m 10/8. gemeentemuseum.nl ****

De sculpturen van de Britse beeldhouwer Thomas Houseago (1972) dragen duidelijk sporen van het maakproces. Een potloodlijn van een onderliggende tekening, een stuk ijzer dat uit de constructie steekt of krachtige vingerafdrukken in de klei. Menselijke, natuurlijke vormen zijn de basis van zijn beeldhouwwerken. In deze tentoonstelling ligt de focus op 'koppen': abstracte maskers worden afgewisseld met hoofden op sokkels en een enkel figuur. Naast sculpturen en reliëfs zijn schetsen uit zijn studio te zien.

HITO STEYERL

Van Abbemuseum, Eindhoven. Van 12/4 t/m 22/6.

vanabbemuseum.nl

Het eerste grote museale retrospectief van kunstenaar, schrijver en filmmaker Hito Steyerl (1966) met dertien werken die ze de afgelopen jaren maakte, inclusief drie nieuwe videowerken: Liquidity Inc. (2014), Shunga (2014) en Surveillance: Disappearance (2013).

MOTI HOTEL II

Museum Moti, Breda. Van 12/4 t/m 24/9.

motimuseum.nl

Jan van der Ploeg staat bekend om zijn monumentale muurschilderingen in musea en openbare ruimtes. In Moti Museum maakte hij een installatie die het karkas van de vorige opstelling combineert met een nieuwe aanpak van de ruimte. In twee grote zalen brengt hij de bezoeker in verwarring met binnen en buiten, in kleur of zwart-wit.

WILLEM II: KUNSTKONING

Dordrechts Museum. T/m 15/6.

dordrechtsmuseum.nl ****

Willem II was een fanatieke kunstverzamelaar. Zijn collectie bevatte onder meer schilderijen van Rembrandt en Rubens. Na zijn dood bleek dat hij grote schulden had en werd de collectie geveild. Het Dordrechts Museum heeft een omvangrijke selectie uit zijn collectie bijeengebracht. Een gegarandeerde publiekshit.

AS SWEET AS IT GETS

Bozar, Brussel. T/m 3/8.

bozar.be ****

Michaël Borremans veroverde de afgelopen twintig jaar stilletjes de wereld. Zijn werk is ongrijpbaar en aantrekkelijk tegelijk. Nu te zien in het Brusselse Bozar.

DE ZEVEN HOOFDZONDEN

Centraal Museum, Utrecht. T/m 18/5.

centraalmuseum.nl ****

Gastcurator en ontwerper Jurgen Bey prikkelt met tentoonstelling over ondeugden, geinspireerd door De zeven hoofzonden van Jeroen Bosch.

FOREVER YOUNG

Kunsthal, Rotterdam. T/m 11/5.

kunsthal.nl ****

Talrijke fotografen streven ernaar jongerencultuur te vereeuwigen; zelden lukt het de oppervlakkigheid te ontstijgen. Martijn van de Griendt slaagt daar wel in. Behalve uitbundig en kleurrijk is zijn werk ernstig en respectvol.

undefined

Meer over