Expositie Rothko breekt record in Den Haag

Meer dan 265.000 mensen zijn in de afgelopen maanden naar de tentoonstelling van de Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko in het Haagse Gemeentemuseum geweest. Dat heeft museumdirecteur Benno Tempel vandaag bekendgemaakt op de slotdag van de expositie.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Niet eerder trok een tentoonstelling in het museum zo veel bezoekers. 'In 1996 hadden we een tentoonstelling met impressionisten uit het Poesjkin Museum in Moskou. Die liep heel goed. In 1994 en 1995 hadden we een succesvolle Mondriaan-tentoonstelling. Maar dit gaat er flink overheen. Dit succes is ongekend', aldus Tempel.

De museumdirecteur verklaart de hoge bezoekersaantallen uit de moeilijke tijden in de wereld. 'Het heeft te maken met zingeving. Rothko is troostrijk. In tijden dat het zwaar is, met onzekerheid, is het geruststellend om kunst te zien waarvan je rustig wordt of waardoor je je getroost weet. Dat is de kracht van kunst en de bezoekersaantallen zijn een overwinning voor de kunst. Het geeft aan dat de samenleving behoefte heeft aan kunst.'

Het speelt volgens Tempel ook mee dat er sinds 1972 geen grote tentoonstelling van Rothko in Nederland meer is geweest. 'Rothko is veel minder te zien dan andere kunstenaars. Daar focussen we ons op, op moderne kunstenaars die weinig te zien zijn geweest. Een paar jaar geleden hadden we Cézanne, dat was de eerste expositie in 50 jaar. Bij Kandinsky was het zelfs de eerste Nederlandse expositie ooit.'

Vanwege de belangstelling had het Gemeentemuseum de openingstijden tot drie keer toe verruimd. De expositie ging op 20 september open. Er hingen vijftig schilderijen en tien tekeningen van Rothko. De meeste schilderijen op de expositie zijn uitgeleend door de National Gallery of Art in Washington.

Het was voor het eerst sinds 1972 dat er in Nederland een grote tentoonstelling van Rothko (1903-1970) werd gehouden. De Amerikaan, geboren als Marcus Rothkowitz in het huidige Letland, staat bekend om zijn kleurvlakken. Zijn schilderijen leveren op veilingen veel geld op.

Het Haags Gemeentemuseum. Beeld ANP
Het Haags Gemeentemuseum.Beeld ANP
Meer over