Expositie Agenda

Rembrandts Saskia

Amsterdam Museum, Amsterdam. Van 2/8 t/m 2/8/2015.

amsterdammuseum.nl

Het Amsterdam Museum ontvangt een bruikleen van the National Gallery of Art in Washington. Rembrandts portret van zijn eerste vrouw Saskia van Uylenburgh (1612-1642) is daar vanaf haar geboortedag (2 augustus) twee jaar lang te zien. Het portret is nog nooit eerder tentoongesteld in Nederland en komt te hangen in Amsterdam DNA, de vaste opstelling van het museum. Het portret toont zowel het vakmanschap als het persoonlijke verhaal van Rembrandt.

Van Gogh aan het werk

Van Gogh Museum, Amsterdam, t/m 12/1.

vangoghmuseum.nl

Deze tentoonstelling laat aan de hand van tweehonderd werken van Van Gogh en tijdgenoten de ontwikkeling van zijn schilderspraktijk zien.

If walls could speak

Frankendael Foundation, Amsterdam. Van 4/8 t/m 13/10. huizefrankendael.nl

De internationale fotografiecollectie van ING toont stedelijke gebieden uit alle windstreken waarin het leven in de hedendaagse stad centraal staat. Als een steeds dwingender raster bepaalt architectuur het gaan en staan van de mens.

Paper Art

Coda, Apeldoorn, t/m 27/10.

coda-apeldoorn.nl

Werk van veertig kunstenaars en vormgevers laat de hoogtepunten in de papierkunst van de laatste jaren zien. Met werk van o.a. Aldo van den Broek, Anouk Vogel en Peter Callesen.

Ja, natuurlijk

GEM, Fotomuseum en de tuinen van het Gemeentemuseum, Den Haag, t/m 25/8. ja-natuurlijk.com ****

De relatie tussen mens, natuur en techniek staat centraal. We doen de natuur steeds meer geweld aan en zijn steeds meer schatplichtig aan de wetten van de techniek. Een ontwikkeling die ons aan het denken zou moeten zetten. Met werk van ongeveer tachtig kunstenaars, onder wie Francis Alÿs, Jimmie Durham, Olafur Eliasson, Peter Fend, Fischli & Weiss, Natalie Jeremijenko, Marjetica Potrc, Zeger Reyers, Tinkebell, Superflex en Ai Weiwei.

Henk Helmantel

Martinikerk, Groningen, t/m 31/8.

martinikerk.nl

De Groningse schilder Henk Helmantel exposeert zijn monumentale stillevens, kerk- en kloosterinterieurs in het koor en de kooromgang van de Martinikerk.

R.B. Kitaj

Hamburger Kunsthalle, Hamburg (Dld.), t/m 27/10.

kunsthalle.de *****

Zijn rusteloosheid bezorgde schilder R.B. Kitaj de reputatie dat hij met alle winden meewaaide. De eerste grote tentoonstelling sinds zijn dood, in Hamburg, laat zien wie hij werkelijk was: een fantastisch tekenaar en de eerste grote, postmoderne schilder.

CALL OF THE MALL

Hoog Catharijne, Utrecht, t/m 22/9.

callofthemall.nl ****

De verzameling kunstwerken is ingewikkeld, maar de organisatie slaagt er niettemin in het winkelend publiek te grijpen.

CAUCHY HORIZONS

Schunk*, Heerlen. T/m 4/8.

schunk.nl ****

Martine Stig geeft een kijkje in de toekomst in haar foto's van vier steden in transitie: Tunis, Shenzen, Genève/CERN en Athene. Mooie vormentaal en ragfijn gevoel voor detail en kleur.

undefined

Meer over