Explosie gaspijplijn zou aanslag zijn

AMSTERDAM - Door een explosie zaterdag in een pijplijn in de Sinaï-woestijn is de levering van Egyptisch aardgas aan Israël en Jordanië voor zeker een week gestokt. Bij het stadje El Arish, op ongeveer veertig kilometer van de grens met de Gazastrook, waren zaterdag vlammen te zien van tientallen meters hoog.


Anonieme bronnen bij de veiligheiddiensten zeiden tegen persbureau AP dat er een bom was ontploft bij een gasterminal. De regionale gouverneur, Abdel Mabrouk, noemde het sabotage. Volgens het hoofd van de Egyptische gasbedrijf, Magdi Toufik, was er brand uitgebroken 'ten gevolge van een klein gaslek'.


Er zijn volgens de autoriteiten geen gewonden gevallen. De brand was volgens Toufik zaterdag in de loop van de ochtend onder controle gebracht doordat de gastoevoer was afgesloten.


Op een aan Al Qaida gelieerde website zou vorige week zijn opgeroepen tot een aanval op de pijplijn, zo meldt de SITE Intelligence Group, een organisatie die extremistische websites in de gaten houdt.


Het incident vond plaats bij de zuidelijke afsplitsing van de pijplijn die aardgas transporteert vanuit de Egyptische havenstad Port Said naar naburige landen in het Midden-Oosten. Door de getroffen tak stroomt het gas naar Jordanië en Syrië.


De noordelijke tak van deze leiding, die gas vervoert naar Ashkelon in Israël, is niet getroffen, liet het Israëlische bedrijf Ampal zondag weten. Ampal is voor 12,5 procent eigenaar van East Mediterranean Gas (EMG), dat de noordelijke tak exploiteert. Toch is volgens Ampal ook de toevoer naar Israël voorlopig afgesloten doordat de gaskraan in Egypte is dichtgedraaid.


Het aardgas dat Egypte naar zijn buurlanden exporteert, is voornamelijk bedoeld voor elektriciteitscentrales. In Jordanië draait 80 procent van de stroomvoorziening op Egyptisch gas, in Israël 40 procent.


Jordanië is overgeschakeld op stookolie en diesel om het land van stroom te voorzien, zei de directeur van de nationale energiemaatschappij, Ghalib Maabrah. Het land heeft een reservevoorraad voor drie weken. Volgens Maabrah kost de duurdere brandstof 4,2 miljoen dollar (ruim 3 miljoen euro) per dag.


De Israëlische premier Netanyahu liet zondag weten dat zijn land voorbereid is op dit soort situaties en overschakelt op alternatieve brandstoffen. Stroomuitval is daarom 'onwaarschijnlijk'. Om minder afhankelijk te zijn van Egyptisch gas bouwt Israël een offshore terminal voor vloeibaar gas uit andere landen, dat per schip zal worden aangevoerd.


East Mediterranean Gas (EMG), de eigenaar van de pijpleiding naar Israel, lag overigens eerder al onder vuur. Het bedrijf is deels in handen van het voormalig hoofd van de Egyptische inlichtingendienst, tevens een goede vriend van president Mubarak. Volgens oppositiegroepen wordt het Egyptische gas veel te goedkoop aan Israël verkocht, en is het contract op dubieuze gronden aan EMG gegund.


Meer over