Experts waarschuwen voor complicaties ADHD-medicijnen

Amerikaanse experts willen een waarschuwing op sommige veelgebruikte ADHD-medicijnen. Een federale adviescommissie is verontrust over meldingen van ernstige complicaties bij tientallen gebruikers....

ANP

De deskundigen pleitten voor een duidelijke tekst op medicijnen als Adderall en Ritalin, meldde de Amerikaanse krant The Washington Post vrijdag. De commissie is niet alleen bezorgd over de bijwerkingen, zoals hartstilstand en vergiftigingsverschijnselen.

Teamleden zeggen dat de aanbeveling ook te maken heeft met zorgen over overmatig gebruik in de Verenigde Staten. Van de Amerikaanse jongens van 10 jaar neemt ongeveer 10 procent een middel tegen ADHD. Het aantal volwassen gebruikers is recent fors gestegen.

De nationale voedings- en geneesmiddelenautoriteit van de VS, de FDA, gaat zich over de aanbeveling buigen. In de regel volgt de FDA adviezen van commissies op, maar de instantie is er niet toe verplicht.

In Nederland hebben naar schatting 100.000 kinderen ADHD. Het middel Adderall, een soort amfetamine, is in Nederland niet verkrijgbaar. Ritalin en Concerta wel. Maar volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) zijn deze medicijnen onlangs nog tegen het licht gehouden. Daarbij bleek dat hartproblemen alleen voorkwamen bij patiënten die al hartproblemen hadden of als er sprake was van overdosering.

Uit het Amerikaans onderzoek bleek dat tussen 1999 en 2003 acht mensen die Concerta of Ritalin hadden gebruikt, zijn overleden. Het betrof zeven kinderen en een volwassene. Daarnaast waren er in die periode negentien meldingen van hart- en vaatziekten of beroertes. Een deel van de getroffen patiënten had echter al hartproblemen. Volgens het CBG mogen artsen in Nederland ook geen Ritalin of Concerta voorschrijven aan patiënten die hartproblemen hebben.

Het CBG verwacht dat de experts van de Europese geneesmiddelenautoriteit EMEA de Amerikaanse bevindingen de komende maanden zullen bespreken.

Meer over