Volkskrant AvondMaandag 16 maart

Experts: coronacrisis kan nog jaren duren | Rutte: groot deel bevolking zal besmet raken (maar dat is niet per se slecht) | Frankrijk 15 dagen in ‘lockdown’

Redactie
Een vrouw snuit haar neus. Beeld Marcel van den Bergh / De Volkskrant
Een vrouw snuit haar neus.Beeld Marcel van den Bergh / De Volkskrant

Vandaag belangrijk

Experts: coronacrisis kan nog jaren duren, maatregelen nog lang na 6 april nodig
Epidemiologen maken zich op voor een lang gevecht tegen het coronavirus. Preventieve maatregelen zoals een ban op handen schudden en thuiswerken bij verkoudheid zijn misschien nog enkele jaren nodig, voordat het virus eindelijk onder controle is.

Liveblog - Rutte: groot deel van Nederlandse bevolking zal besmet raken, Frankrijk 15 dagen in ‘lockdown’
De coronacrisis heeft het sociale leven in Nederland stilgelegd. Bij 1.400 Nederlanders is het coronavirus vastgesteld. Wereldwijd stijgt het dodental richting de 6.500. Het laatste nieuws leest u in dit liveblog.

Premier Mark Rutte live vanuit het Torentje. Beeld
Premier Mark Rutte live vanuit het Torentje.

EU sluit haar buitengrenzen om coronavirus in te dammen
De EU sluit haar grenzen voor alle reizigers van buiten de Europese Unie. Deze drastische maatregel moet de verspreiding van het coronavirus indammen.

Koninklijke familie op 27 april niet naar Maastricht om coronavirus
De viering van Koningsdag met de koninklijke familie op maandag 27 april in Maastricht is afgelast. Dat hebben de gemeente en de provincie Limburg in een verklaring laten weten. Vanwege de kabinetsmaatregelen tegen het coronavirus die tot en met 6 april gelden, is de tijd te kort om de nationale feestdag op een verantwoorde manier te organiseren.

Vanavond op tv

In Op1 (22.30 uur, NPO1) geeft Ab Osterhaus een update over de coronacrisis in Nederland. Bij Jinek (22.25, RTL4) schuift Marieke van Schaik aan, de directeur van het Rode Kruis. Ook daar gaat het gesprek natuurlijk over het coronavirus. Meer (niet corona-gerelateerde) tv-tips vindt u hier.

Opinie

Het coronavirus is een soort Russisch roulette voor huisartsen
De huisarts ontvangt dagelijks vele patiënten in de spreekkamer. Hij of zij is één handdruk van corona verwijderd, beschrijft huisarts Danka Stuijver.

Aanraders van de redactie

Dit is het begin van een lang gevecht tegen het covid-19. We wegen de scenario’s van Rutte en het RIVM
Het openbare leven ligt plat, de scholen en horecagelegenheden zijn dicht, de kantoormensen werken thuis. Maar hoe nu verder? We wegen de drie scenario’s van Mark Rutte en het RIVM.

Een lege statenpassage in de Tweede Kamer. Beeld Freek van den Bergh / De Volkskrant
Een lege statenpassage in de Tweede Kamer.Beeld Freek van den Bergh / De Volkskrant

Op de meeste intensive cares is het nu juist rustig: ‘Stilte voor de storm’
Het aantal coronapatiënten dat in Nederlandse ziekenhuizen is opgenomen, stijgt sterk. Toch is er op verreweg de meeste intensivecare-afdelingen sprake van ‘stilte voor de storm’. De capaciteit is vooralsnog ruim voldoende.

De familie De Bree wil van thuisblijven een waardevolle herinnering maken
‘Dit ga ik mijn hele leven onthouden’, zei Coen (13). Precies daarom proberen vader Dirk en moeder Willinaeen leuke herinnering te maken van het gedwongen thuisblijven.

De familie De Bree speelt een potje voetbal in de speeltuin. Beeld  Guus Dubbelman / de Volkskrant
De familie De Bree speelt een potje voetbal in de speeltuin.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Rundfunk kon donderdag niet optreden, dus gingen de heren uit eten. Want eten en theater hebben veel gemeen
De Volkskrant zat met de Rundfunk-mannen in de auto naar Tilburg toen ze hoorden dat hun voorstellingen van de komende weken waren afgelast. ‘Dit is onze ‘We mochten geen spinazie eten na Tsjernobyl’.’

Met Groenteman in quarantaine #1: Johan Goossens, cabaretier
Niet vanuit de archiefkast, maar vanuit quarantaine. Gijs Groenteman belt de komende tijd mensen om te vragen hoe het ze vergaat in deze verwarrende tijd. Deze keer cabaretier Johan Goossens, die ziek moest afmelden voor de live bekendmaking van de Mol.

Een vieze, grote, dikke pornosnor, midden op het gezicht van mijn kind
Sylvia Witteman heeft een enorme hekel aan snorren. Toen haar oudste zoon zijn baard (en daarbij snor) liet staan, kon ze dat nog maar net accepteren. Maar haar zoon veranderde van gedachte en tot Sylvia's grote schrik behield hij slechts zijn snor. Tel daarbij op dat bij haar jongste zoon ook een ‘viezig donsje’ op de bovenlip verscheen en dat huisgenoot P. zich wegens thuiswerken ook niet meer scheert.

Meer over