Exotisch Indiaas uit übervinex

Lamscurry met cashewnoten en kokos (voor 4 tot 8 personen)

'Het huwelijk is de specerij van het leven.' Op het moment dat ik deze zin wat stellig voorlees, krijgt mijn Lief een hevige hoestbui. Zodra hij wat is bekomen, mompelt hij iets van 'tuurlijk'. We zijn het dus eens. 'Zuur wekt de ziel en scherpt de geest!', lees ik weer voor, blij, waarop Lief mompelt: 'Als jij dat graag wilt, lieverd', dus zijn we het wéér eens. Of beter, hij is het eens met het boek waar ik uit voorlees. 'Door het voeden van anderen, bewijs je de mensheid een dienst.'

Het kookboek Uit India van Kumar en Suba Mahadevan (uitgeverij Good Cook, euro 29,95) barst van dit soort wijsheden, waarmee je het gemakkelijk wel en niet eens kunt zijn. Gelukkig barst het ook van de recepten en van de prachtige foto's. Mijn Lief was het waarschijnlijk vooral met me eens omdat hij me had zien likkebaarden terwijl ik het lijvige boekwerk doornam.

Een groot nadeel van Indiaas eten vormden ooit de obscure ingrediënten die nodig zijn voor de bereiding. Ghee, asafoetida of amchur vergden reizen naar metropolen om bij vage toko's op zoek te gaan naar producten zonder etiket. Het kon van alles zijn, je had geen idee. 'Laat maar, we halen wel wat', was lang ons mantra. Maar nu wil het toeval dat we hier in übervinex nog steeds geen goede Indiase afhaal hebben, maar wel een goeie toko, Turk en een kruidenkraam. Daar past zo'n kookboek als Uit India naadloos bij.

Doe voor de curry kokos, cashewnoten en maanzaad 20 minuten in 3 dl water en maal het met de staafmixer tot pulp. Verhit 2 el zonnebloemolie en doe daar venkel, kardemom, kruidnagel en kaneel bij. Bak het 2 minuutjes tot het geurt. Doe er dan gember, knoflook en ui bij. Bak een minuut of 8 tot de ui bruin is. Meng dan koenjit, chilipoeder en ketoembar met wat water en roer het door de uien. Voeg de tomaten toe, breng aan de kook en laat het pruttelen, terwijl je in een andere pan in porties het lamsvlees in de resterende zonnebloemolie bruin bakt. Doe kokos en lam en 6 dl water bij de tomaten, breng het aan de kook en laat het minstens een half uur pruttelen. Proef op smaak, voeg peper en limoen toe en bestrooi met koriander. Als u denkt: wat een hoop werk, zo voor de dinsdag: wij aten er met rijst, bloemkool, volle yoghurt, papadums en naan twee dagen van. Dan valt het wel weer mee, al dat gedoe.

Ingrediënten

60 g geraspte droge kokos

3 el cashewnoten

1 el maanzaad

5 el zonnebloemolie

1 tl venkelzaad

zaadjes uit 3 kardemompeulen

5 kruidnagels

1 kaneelstokje

1 el geraspte gember

1 el geperste knoflook

1 ui in ringen

1 tl koenjit

2 tl chilipoeder

1 el ketoembar

2 tomaten in blokjes

500 g lamsbout, in blokjes

v1 tl peper uit de molen

vsap van 1 limoen

v1 bosje gehakte korianderblaadjes

undefined

Meer over