Nieuws

Exitpolls: partij van premier Borisov grootste in Bulgarije

De partij van de Bulgaarse premier Bojko Borisov is volgens de exitpolls zondag de grootste geworden bij de parlementsverkiezingen. Peilingsbureau Alpha Research voorspelt dat zijn centrum-rechtse partij GERB uitkomt op 25,7 procent van de stemmen.

Premier Bojko Borisov brengt zijn stem uit. Beeld AFP
Premier Bojko Borisov brengt zijn stem uit.Beeld AFP

Het onderzoekbureau Gallup International merkt Borisov ook aan als de winnaar, met een kwart van de opgekomen kiesgerechtigden achter zich. Borisov, die met een onderbreking vanaf 2009 regeert, heeft naar het zich laat aanzien echter lang geen meerderheid verworven waardoor hij het moeilijk zal hebben bondgenoten te vinden voor een coalitie. De officiële uitslag kan nog een aantal dagen op zich laten wachten.

GERB mag dan aan kop gaan in de peiling die meteen na sluiting van de stembussen werd gepubliceerd, verschillende protestpartijen deden het beter dan verwacht. De populistische ITN, te vertalen als ‘er zijn zulke mensen’, van de bekende zanger en tv-presentator Slavi Trifonov, kan volgens de eerste prognose rekenen op 17,1 procent van de stemmen en wordt daarmee de tweede partij. De socialisten, al jaren in de oppositie, belanden op de derde plaats met 16,7 procent. Alpha ziet de stemmenverhouding voor deze twee net andersom.

Het samenwerkingsverband Democratisch Bulgarije, een van de drijvende krachten achter de massale protesten afgelopen zomer, haalt vermoedelijk 10 procent, ruim boven de kiesdrempel (4 procent). De linkse kompaan ‘Sta Op! Mafia Eruit’ kreeg daarvoor ook genoeg steun. Waarschijnlijk komen nog twee andere partijen in de nieuwe volksvertegenwoordiging. Dat zijn de DPS, gesteund door veel Bulgaren met Turkse wortels, en de nationalistische VMRO.

Bulgarije is mede door de schier onuitroeibare corruptie het armste land binnen de Europese Unie, waarvan het sinds 1 januari 2007 lid is. De stembusgang van zondag geldt als ongekend belangrijk om de economie, die ook zwaar te lijden heeft van de corona-epidemie, weer op gang te krijgen en te profiteren van hulp van de EU, die een steunfonds heeft van 750 miljard euro.

Meer over