EXIT THE STROKES? NOG NIET

Toen het New Yorkse The Strokes vorige maand in Amsterdam live nieuw werk ten gehore bracht, rees er grote twijfel over de kwaliteiten van First Impressions Of Earth....

Zo simpel ligt het niet. Het is beslist even wennen, en het groteprobleem van dit album is dat hij zo`n vier liedjes te lang duurt. Na zesbehoorlijke nummers, met Vision Of Division als climax, zakt de plaat inom pas bij liedje elf de luisteraar weer bij de lurven te grijpen met 15Minutes. Het zijn deze twee nummers die ook het best weergeven hoe TheStrokes veranderd zijn. Allereerst kan zanger Julian Casablancas behalvelarmoyant schmieren, nu ook werkelijk begeesterd klinken. Bovendien zijnde songs complexer, met meer ruimte voor het bijzondere samenspel vanbeider gitaristen. 15 Minutes begint als een dronkemanswals, en kanteltvervolgens twee keer om te eindigen in een beklemmend stukje hysterie.

Een enkele keer komen ze er niet uit, bijvoorbeeld in Ask Me Anythingdat nergens toe leidt. En in Fear Of Sleep verliest Casablancas net ietste opzichtig zijn zelfbeheersing. Maar er staan zeker vijf liedjes op FirstImpressions Of Earth die zich kunnen meten met de beste liedjes van Is ThisIt.

Meer over