Exit polls: Morales overleeft referendum

Evo Morales kan hoogstwaarschijnlijk aanblijven als president van Bolivia. Dat blijkt uit peilingen na afloop van een referendum zondag over de positie van het staatshoofd.

ANPEFA en AFP

Om de eerste Indiaanse president van het Zuid-Amerikaanse land te kunnen wegsturen, had in het referendum meer dan 53,7 procent voor zijn vertrek moeten stemmen. Dat is het percentage dat de president kreeg bij zijn verkiezing in 2005.

Ook de toekomst van acht van de negen gouverneurs van het Zuid-Amerikaanse land stond in de volksraadpleging op het spel. De gouverneurs kunnen worden weggestuurd als meer dan 50 procent daarvoor stemt. Volgens de exit polls ziet het er naar uit dat twee gouverneurs het veld moeten ruimen. Het zou gaan om bestuurders van de oppositie in Cochabamba en La Paz.

Morales is al geruime tijd verwikkeld in een machtsstrijd met de gouverneurs van de rijkste provincies van het land, die tegen de zin van de president meer autonomie nastreven. De bestuurders van die regio's zien niets in het voornemen van Morales de grondwet op ingrijpende wijze te veranderen. Morales wil landhervormingen doorvoeren ten gunste van de indiaanse bevolking. Ook vindt hij dat meer van de opbrengsten uit onder meer gasreserves van de rijkste provincies met de armere regio's in het westen moeten worden gedeeld.

Morales ziet het referendum als een mogelijkheid de conflicten met de oostelijke provincies via de stembus op te lossen en als een gelegenheid zijn positie te versterken.

Meer over