Excuses voor Culturele Revolutie

Een zoon van een legendarische Chinese veldmaarschalk heeft een taboe rond de Culturele Revolutie doorbroken. De nu 67 jarige Chen Xiaolu bood zijn voormalige leraren in Peking verontschuldigingen aan voor misdaden die hij tegen hen beging in die periode. Zij werden gemarteld en naar werkkampen gestuurd. Chen is de jongste zoon van Chen Yi, een in 1972 overleden kopstuk van het communistische China.

PEKING - Chen kwam zijn voormalige leraren twee weken geleden onder ogen op een schoolreünie nadat hij in augustus al op het internet zijn excuses had aangeboden. Die verklaring trok onder de bevolking veel aandacht en wakkerde voorzichtig discussies aan over de bloedige periode.

'Uit naam van diegenen die u kwaad hebben gedaan op Middelbare School Nummer 8 bied ik mijn oprechte verontschuldigingen aan', zei hij ten overstaande van de groep tachtigers. In die tijd pleegden twee docenten op de school zelfmoord, een ander raakte invalide.

Chen was in 1966 voorzitter van het revolutionaire comité van de eliteschool. Onder zijn leiding werden leraren gefolterd en vervolgd. Nadat een voormalige klasgenoot hem eerder dit jaar een filmpje stuurde van een zogenoemde strijdsessie op de school besloot hij publiekelijk zijn verontschuldigingen aan te bieden. Hij riep zijn medescholieren op hetzelfde te doen.

'Het was niet de bedoeling dat Chen Xiaolu's verontschuldiging zoveel publieke aandacht zou krijgen', zei Huang Jian, de voorzitter van de alumnusvereniging van de school tegen de Chinese krant de Global Times. 'We vinden dat onze leraren het gewoonweg verdienen en voor ons is het een opluchting.'

De gruwelen van de Culturele Revolutie (1966-1976) zijn in China nog altijd nauwelijks bespreekbaar. Na een showproces van vier revolutionaire aanstokers in 1981 was de zaak formeel afgesloten voor Peking. 'Terugkijken en herdenken was volgens de partijleiding zinloos', zegt de Pekingse rechtsgeleerde He Weifang. 'Het volk kreeg de opdracht het drama gewoon te vergeten. Daarmee werd het psychologische trauma nooit aangepakt.'

Chen Xiaolu is vanwege zijn beroemde vader de meest in het oog springende spijtoptant, maar toch lijkt hij wel degelijk deel uit te maken van een ontluikend nationaal zelfonderzoek wat betreft de Culturele Revolutie.

Vorige maand getuigde een gepensioneerde ambtenaar van zijn wroeging voor miljoenen televisiekijkers. Hij richtte in 1968 zijn onschuldige leraar ten gronde en dat laat hem na 45 jaar nog altijd niet los. 'Stinkende intellectueel, je moet les geven in plaats van je leerlingen slaan', schreef hij op een revolutionaire poster. De man werd ontslagen en gemarteld.

Tien jaar chaos

Mao Zedong riep in 1966 de Culturele Revolutie uit om zijn gezag over de Communistische Partij te doen gelden. Hij meende dat de toenmalige leiders de partij in de verkeerde richting stuurden en hij riep jongeren op een continue revolutie te voeren. 'Onzuivere maatschappelijke elementen' moesten keihard worden vervolgd. Fanatieke aanhangers organiseerden zich in groepen Rode Gardes. Leraren en professoren werden beledigd, gemarteld en zelfs vermoord. Hoeveel mensen omkwamen gedurende de tien jaar aanhoudende chaos is onbekend. Gesproken wordt van miljoenen.

undefined

Meer over