Excentrieke tandem van Italianen nu ook samen in Milaan

VAN ONZE VERSLAGGEVER CHARLES BROMET

AMSTERDAM - Als Giampaolo Pazzini zondag tijdens de warming-up geen spierblessure had opgelopen, was Mario Balotelli niet eens gestart voor AC Milan in de competitiewedstrijd tegen Udinese. Dan waren er waarschijnlijk niet twee doelpunten te bewonderen geweest, waarvan de laatste uit een controversiële strafschop. En dan was zijn rentree in Italië een stuk minder opvallend geweest.

Eigenlijk was het dus maar goed dat het lot een klein beetje meehielp in San Siro. Want een geruisloze comeback in Milaan van Balotelli had geen recht gedaan aan zijn cultstatus. Hoe krankzinnig hij zich soms ook gedraagt, aan zijn talent hoeft niet te worden getwijfeld. Zo bleek onder meer op het EK, waar de excentriekeling Duitsland in de halve finales velde met twee doelpunten.

De tandem die hij tijdens die eindronde in Oekraïne en Polen vormde met zijn gezworen partner in crime, het qua leeftijd volwassen probleemkind Antonio Cassano, is niet langer intact.

Vanavond tegen Oranje wordt Balotelli in de aanval vergezeld door de 20-jarige Stephan El Shaarawy, met wie hij nu ook optrekt bij Milan. Ze delen, naast hun technische bagage, een opvallende coupe: de hanekam.

Wint Italië in 2014 het WK, dan zal bondscoach Cesare Prandelli hen volgen, grapte de trainer begin deze week. Als geen ander verstaat de 55-jarige coach de kunst de qua gedrag onberekenbare spelers in zijn selectie in het gareel te houden. Mede daardoor was Italië ook zo succesvol tijdens het afgelopen EK. Daar reikten de Azzurri tot de finale.

Hoewel Balotelli ook tijdens het EK niet van onbesproken gedrag was, werd hij steeds weer met opvallend gemak op zijn verantwoordelijkheden gewezen. En dan bond hij in.

Hoe aardig hij het in het veld kan vinden met El Shaarawy bleek tegen Udinese. Eerst scoorde Balotelli knap met links, na een goede individuele actie van zijn collega. Daarna had Milan over geluk niet te klagen toen een theatrale val van de vleugelspits van Egyptische komaf met een strafschop werd beloond. Opnieuw scoorde Balotelli, diep in blessuretijd.

Nu mag er genoeg op hem zijn aan te merken, een penalty miste hij nog nooit. Dus ook niet drie dagen na het rondkomen van zijn veelbesproken transfer. Manchester City, de club waarvoor hij Inter Milaan verliet in 2010, is met Balotelli verlost van een lastpak, maar is ook een favoriet van de supporters kwijt.

Robin van Persie sprak maandag met lof over Balotelli. 'Hij is echt een aardige gozer. Mensen denken dat hij een draak is, maar dat is hij niet. Misschien dat het vertrouwen dat hij krijgt bij Milan hem goed doet. Hij heeft alles: hij is sterk, hij is snel, hij heeft techniek, hij heeft lef. Het maakt hem eigenlijk niets uit.'

In zekere zin is hij bij AC Milan de verlate opvolger van de voor vele miljoenen naar Paris Saint-Germain vertrokken Zlatan Ibrahimovic. Met El Shaarawy, die dit seizoen al vijftien keer scoorde in 23 competitieduels, heeft hij een eveneens in het oog springende brutale dribbelaar aan zijn zijde.

El Shaarawy

Op 16-jarige leeftijd debuteerde El Shaarawy in de Serie A, toen voor Chievo Verona. Hij kwam daarna pas weer aan spelen toe tijdens een huurverblijf bij Padova. In zijn tweede jaar in Milaan maakte hij zijn opvallendste doelpunt: in de Champions League tegen Zenit, na een sterke individuele actie.

Balotelli hoopt vanavond in de Arena op meer succes dan bij zij vorige bezoek, voor de Champions Leaguewedstrijd Manchester City - Ajax. Hij was wisselspeler op de avond dat de nieuwe rijken door de mand vielen. Als enige van alle reserves klapte de Italiaan zijn stoel in de comfortabele ligstand. De boodschap was duidelijk: een Balotelli zet je niet op de bank.

undefined

Meer over