Excellentie door eigen inzet

MARIEKE VERHOEVEN

In de aangrijpende film Detachment (2011) speelt Adrien Brody de rol van Henry Barthes, een invalleraar geschiedenis die het zwaar te verduren krijgt in zijn nieuwe klas. Een extreem agressieve jongen, een meisje met suïcidale neigingen en de algehele desinteresse van de leerlingen voor zijn vak. Op steun van de schoolleiding of andere docenten hoeft hij niet te rekenen, hoop heeft deze school allang verlaten.

Toch lijkt Barthes met zijn bevlogenheid iets teweeg te brengen in zijn klas, ook al vecht hij ondertussen tegen zijn eigen demonen. De film eindigt somber en hoopvol tegelijk. De ene leerling blijkt niet te redden, een ander bloeit langzaam op onder Barthes' vleugels. Bij de kijker overheerst vooral een gevoel van respect en bewondering. Ga er maar eens aanstaan, een loopbaan als docent.

Gelukkig zijn er nog genoeg enthousiaste en gemotiveerde mensen die een baan in het onderwijs ambiëren. Ze bewandelen niet alleen de klassieke route via de pabo, maar stromen ook steeds vaker in vanuit andere sectoren, zo blijkt uit de portretten in deze special (pagina 4 en 5). Eenmaal aan het werk, blijven de echte enthousiastelingen zich continu ontwikkelen en verbeteren. Zo streeft 'vernieuwingsdocent' Jelmer Evers (pagina 9) naar meer vrijheid en ict-voorzieningen voor zijn leerlingen, zet het Calvijn College in Amsterdam langdurig werklozen in als vrijwilliger (pagina 16 en 17) en doet docent Willem Joost Louwerse van het Cordius College in Amersfoort er alles aan om bijzondere leerlingen zoveel mogelijk te ondersteunen (pagina 13).

Deze initiatieven laten zien dat excellentie - toch wel het hypewoord in hedendaags onderwijsland - niet zozeer van bovenaf wordt ingegeven, maar vooral door eigen inzet wordt behaald. Hervormingen en verbeteringen zijn het resultaat van gedreven mensen met goede ideeën en liefde voor hun vak. Toch nog wat extra hulp nodig bij de queeste naar excellentie? Dan biedt het stuk over de excellente leraar (pagina 19) wellicht uitkomst. Na het lezen - en uiteraard opvolgen - van deze tips kán het haast niet meer fout gaan.

undefined

Meer over