Ex-turnster Bartova springt weer hoger met de polsstok: 4.14

Daniela Bartova heeft bij internationale wedstrijden in Gateshead voor de vierde keer in vijf weken het wereldrecord polsstokhoogspringen verbeterd. De Tsjechische atlete reikte in Engeland tot 4.14 meter....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Bartova (21) mag zich sinds 21 mei, Ljubljana, de mondiale nummer één in deze nieuwe discipline voor vrouwen noemen. Ze nam toen met 4.10 meter het record van de Chinese Sun Caiyun over. In juni was ze al tweemaal beter: 4.12 (Duisburg) en 4.13 (Wesel).

De atlete uit Ostrava heeft reeds een carrière als topsporter achter de rug. Drie jaar geleden deed ze als turnster mee aan de Olympische Spelen van Barcelona. Ze werd toen 64ste. 'Mijn coach vertelde me later dat ik eigenlijk te zwaar was om succes te hebben in die sport. Toen ben ik maar gestopt.'

In eerste instantie richtte ze zich op het verspringen. Totdat coach Boleslav Patera haar aan het werk zag in de bak. Hij had enkele polshoogspringers onder zijn hoede en overtuigde haar ook de stok ter hand te nemen. Bartova's doel is nog dit seizoen de 4.25 te overwinnen en binnen vier jaar de 4.50 te overbruggen. In trainingen heeft ze al enkele malen de 4.20 gehaald.

De Engelsman Edwards verkeerde gisteren even in de veronderstelling het wereldrecord hinkstapspringen te hebben gepakt. De 29-jarige atleet landde in Gateshead na 18.03 meter, zes centimeter verder dan het tien jaar oude record van Willie Banks. Maar de rugwind van bijna drie meter was te sterk. Vorige week was Edwards met 18.43 ook al over de magische achttien meter-grens gevlogen. Ook toen bleek hij te veel rugwind te hebben gehad. Alleen de 17.74, een Engels record, verdween in de boeken.

Een goede prestatie leverde ook de Britse Kelly Holmes. Zij liep de 1500 meter in 4.04,20, de beste tijd van dit seizoen.

Laetitia Vriesde onderstreepte haar uitstekende vorm door tijdens internationale wedstrijden in Reims (Fr) de 800 meter te winnen in 1.59,49. De Surinaamse, die in Nederland woont, was sinds twee weken al houder van de beste tijd van het seizoen. Toen liep ze in Lissabon 1.58,59. Vriesde doet voor Suriname mee aan de WK in Göteborg.

In de Jamaïcaanse WK-selectie is de naam van Robert Foster opmerkelijk. De hordenloper moest tijdens de Gemenebestspelen vertrekken toen bleek dat hij ephedrine had gebruikt. Ook Michelle Freeman had eigenlijk niet meer op een WK-plaats gerekend. Zij had tijdens de Gemenebestspelen teleurgesteld met een uitschakeling in de halve finale, maar mag toch mee naar Göteborg.

Bij de Duitse kampioenschappen deed sprintster Melanie Paschke opnieuw een pasje richting wereldtop. Ze won de 100 meter in 11,04, wat haar de derde plaats op de wereldranglijst van dit seizoen opleverde. Heike Drechsler haalde bij het verspringen de zeven meter niet. De Olympisch kampioene won zonder tegenstand met een beste poging van 6.94.

Marco Koers, die eind vorige week bij wedstrijden in de Deense plaats Aarhus als tweede eindigde op de 1500 meter (3.39,97), doet woensdag mee aan het Gala in Lausanne. Hij start dan op de 800 meter en wil die binnen de 1.46 lopen. De WK-limiet is 1.45,5.

Meer over