Ex-presidenten bewijzen eer aan Billy Graham

Drie Amerikaanse ex-presidenten hebben donderdag eer betoond aan Billy Graham. Dat gebeurde bij de plechtige opening van een in North Carolina gebouwd museum dat aan leven en werken van de evangelist is gewijd en dit werk na diens dood moet voortzetten....

AP

Graham (88) toonde zich verlegen met alle aandacht. Staande voor de Billy Graham Library zei hij: "Dit gebouw achter mij is maar een gebouw. Het is een werktuig, een werktuig voor het Evangelie."

Van boerenzoon groeide Graham op tot een wereldwijd bekende prediker. Hij raakte bevriend met iedere Amerikaanse president sinds Harry Truman en predikte in persoon tot meer dan 210 miljoen mensen. Nu zijn gezondheid hem in de steek begint te laten, komt hij nauwelijks meer zijn huis uit.

Ex-president George H.W. Bush raakte tot tranen toe geroerd toen hij ten overstaan van 1.500 mensen vertelde hoeveel Graham voor hem en vier generaties van zijn familie betekend heeft. Jimmy Carter en Bill Clinton verhaalden hoe Graham blank en zwart in het zuiden van de VS bij elkaar bracht door er op te staan dat zijn stadionbijeenkomsten toegankelijk waren voor iedereen. De toespraken werden zo emotioneel dat Graham niet kon nalaten te zeggen dat het voelde alsof hij op zijn eigen begrafenis was. Zelf raakte hij zeer geëmotioneerd toen hij sprak over zijn vrouw Ruth, die door artritis in rug en nek aan bed gekluisterd is.

Meer over