Ex-premier Aznar flirt met comeback als partijleider

Zijn tegenstanders spreken al lacherig van 'De terugkeer van de mummie'. De strakke, bewegingsloze blik van José María Aznar (60), tweevoudig conservatief minister-president voordat hij in 2004 terugtrad, is de laatste weken terug in de Spaanse politiek. Met scherpe kritiek op de regering van Mariano Rajoy, de man die hij ooit als zijn opvolger benoemde.

MADRID - Politieke corruptie Spanje thema reclamefilm


José María Aznar (60), voormalig minister-president van Spanje


De vraag zingt rond: bereidt Aznar zich voor op een mogelijke terugkomst als de politiek leider van conservatief Spanje? Afgelopen maandag trad de oud-premier aan in een conservatieve praatclub in Madrid, waar hij betoogde hoe het beter kan met het land.


De regering moet met meer economische hervormingen komen, de conservatieve partij heeft niet voor niets een absolute meerderheid in de laatste verkiezingen behaalt, aldus Aznar. Weg met het uitgebluste Spanje. Minder hoge belastingen en een verdere korting op de overheidsuitgaven.


En géén discussie over de eenheid van de Spaanse natie: zonder de Catalaanse nationalisten met naam te noemen waarschuwde Aznar dat zij met hun afscheidingsplannen geen voet aan de grond mogen krijgen.


Een ongemakkelijke vertoning is het voor Aznars opvolger Rajoy, die weliswaar binnen en buiten zijn partij wordt beschouwd als een weinig slagvaardige en nog minder charismatische leider, maar die niettemin sterk hecht aan de formele partijhiërarchie. Daarin past geen voorganger die de huidige premier de les leest.


Gevraagd of hij aan een comeback dacht antwoordde Aznar twee weken geleden tijdens een exclusief tv-interview dat hij nog nooit voor zijn verantwoordelijkheden is weggelopen. Achter de terugkeer van Aznar - die na zijn vertrek toetrad tot de bestuursraad van Rupert Murdoch's News Corp - lijkt niet alleen ergernis schuil te gaan over het optreden van Rajoy. Zijn partij liet Aznar tot dusver bij de aanzwellende stroom aan politieke corruptiezaken in de kou staan.


Zo blijkt uit recente getuigenissen dat het corruptienetwerk rond de conservatieve partij een stevige bijdrage heeft geleverd aan de welhaast koninklijke trouwpartij die Aznar in 2002 voor zijn dochter organiseerde in het voormalige paleis van Filips de Tweede in El Escorial.


In de zaak rond de extra uitbetalingen aan conservatieve politici - uitbetalingen in zwart geld - werd Aznar genoemd als de opdrachtgever. Mogelijk wordt de oud-premier nog door de rechter verhoord in deze affaire. De huidige premier Rajoy onthield zich tot dusver van commentaar over de rol van zijn voorganger.


Geen plek in Spanje is meer veilig voor de corruptie, moet frisdrankleverancier Aquarius hebben gedacht. In zijn nieuwste reclamecampagne lijkt het bedrijf de spot te drijven met de totale verwording van Spanjes politieke klasse, nu dag in dag uit weer een nieuwe corruptiezaak naar boven borrelt. De politici schamen zich nergens voor, zegt een marktverkoopster terwijl ze met een harde klap een enorme vis onthoofd. Maar dan krijgt het filmpje een andere wending. We zien Pedro Garde, burgemeester van het gehucht Sisante, naast een dansende patiënt. Hij stond een deel van zijn salaris af om een dokter te betalen. Zijn collega van Torreledones bij Madrid draait in een scherpe slip met gierende banden haar eigen auto op de parkeerplaats: de officiële wagen is door haar wegbezuinigd. Een derde burgemeester, die een corruptiezaak aankaartte, treedt als een lonely cowboy aan om zijn stad te verdedigen. 'Er zijn meer politici in Spanje die ervoor zorgen dat we ons vertrouwen in de mensheid niet verliezen', aldus het begeleidende commentaar.

undefined

Meer over