Ex-parlementslid VS krijgt celstraf voor corruptie

WASHINGTON (ANP) - Een voormalig lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, de Republikein Bob Ney, heeft vrijdag dertig maanden celstraf gekregen wegens corruptie. Hij is de eerste politicus die is veroordeeld in de geruchtmakende omkoopaffaire rond de invloedrijke lobbyist Jack Abramoff.

De celstraf die de rechtbank in Washington heeft opgelegd is zwaarder dan de 27 maanden die de aanklager had geëist. Voor de rechter woog zwaar dat de 52-jarige Ney het maatschappelijke vertrouwen heeft geschonden.

Ney heeft toegegeven dat hij van Abramoff en diens cliënten tienduizenden dollars aan snoepreisjes, etentjes en kaartjes voor concerten en sportwedstrijden heeft aangenomen in ruil voor politieke gunsten.

Strafvermindering

Abramoff is aangeklaagd voor zijn rol in het corruptieschandaal. Hij werkt mee met het justitieel onderzoek in ruil voor strafvermindering. Voor een andere fraudezaak zit hij al in de gevangenis. Verwacht wordt dat nog meer (voormalige) politieke koppen zullen rollen.

Door zijn bekentenis heeft Ney een proces ontlopen waarin hij tot tien jaar celstraf veroordeeld had kunnen worden. Hij legde vlak voor de Congresverkiezingen in november zijn functie neer. De Democraten veroverden toen de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, mede onder invloed van een reeks affaires rond Republikeinse politici.

Meer over