Ex-nazi sterft vlak voor proces

BERLIJN De ex-nazi Samuel Kunz, een van de drie meest gezochte oorlogsmisdadigers, is op 89-jarige leeftijd overleden in Duitsland. Hij was in juli aangeklaagd voor medeplichtigheid aan de moord op 430 duizend Joden in het Poolse kamp Belzec, maar hij stierf kort voor het proces zou beginnen.

APANP en Reuters

De rechtbank maakte maandag bekend dat Kunz, die na de Tweede Wereldoorlog een ongestoord leven leidde als ambtenaar in een dorpje buiten Bonn, op 18 november was overleden. Op de lijst van het Simon Wiesenthal-centrum stond hij, na de Hongaar Sandor Kepiro en de Oostenrijker Milivoj Asner, op de derde plaats.


Kunz zou verantwoordelijk zijn voor alle stappen in het moordproces in Belzec: van het uit de trein halen tot het in de gaskamers duwen van Joden en de teraardebestelling van hun lichamen in massagraven.


Het Simon Wiesenthal-centrum noemde het 'ongelooflijk frustrerend' dat Kunz is overleden voor zijn proces. Maar het was belangrijk dat hij werd aangeklaagd, omdat daarmee 'een kleine mate van gerechtigheid is bereikt'.


De in de Sovjet-Unie geboren Kunz heeft toegegeven dat hij tussen januari 1942 en juli 1943 in Belzec werkte als bewaker. Hij stelde geen andere keuze te hebben gehad. De etnische Duitser vocht in het begin van de Tweede Wereldoorlog voor het leger van de Sovjet-Unie, maar werd krijgsgevangene van nazi-Duitsland. Door zich op te geven als vrijwilliger voor de bewaking van kampen van de nazi's, zou hij zijn ontsnapt aan de dood.


Hij ontkende dat hij zelf gevangenen heeft vermoord. Volgens de aanklacht zou hij echter zeker tien personen in Belzec hebben gedood. Na de oorlog kreeg Kunz de Duitse nationaliteit. Hij werkte tot zijn pensionering voor een ministerie in Bonn en werd net als veel andere verdachten van oorlogsmisdaden in Duitsland nooit vervolgd voor zijn daden.


Zijn zaak kwam aan het licht tijdens het onderzoek naar de kampbewaker John Demjanjuk, die nu terechtstaat.


Meer over