Ex-minister Gilds mag Suriname niet verlaten

PARAMARIBO (ANP) - De Surinaamse ex-minister Gilds moet zijn reisdocumenten inleveren, ook zijn diplomatieke paspoort. Deze opdracht heeft het BOT, het Bijzonder Onderzoeksteam van de Surinaamse politie, donderdag van het Openbaar Ministerie gekregen.

Tegen Gilds, die in januari opstapte als minister van Handel en Industrie, loopt een onderzoek naar het witwassen van drugsgelden en deelname aan een criminele organisatie. Radio ABC heeft van justitiële bronnen vernomen dat de maatregel noodzakelijk is om Gilds in Paramaribo beschikbaar te houden voor het onderzoek. Bovendien moet 'bewijsvertroebeling in het buitenland' worden voorkomen.

In het onderzoek tegen Gilds zijn al meer dan dertig personen gehoord. Tot nu toe is één verdachte, Carlos A., aangehouden. Hij wordt binnenkort vervolgd. Een tweede verdachte die was aangehouden, is op last van de officier van justitie tijdelijk op vrije voeten gesteld.

Schuldig

Gilds heeft publiekelijk steeds ontkend zich schuldig te hebben gemaakt aan strafbare feiten. Die zouden zijn gepleegd toen hij minister van Justitie en Politie was in de periode van 2001 tot mei 2005. Volgens hem gaat het om een ,,storm die overleefd moet worden''.

Het onderzoek tegen Gilds begon in januari, na de veroordeling van zijn neef Andy G. in Nederland. Die werd veroordeeld tot tweeënhalf jaar cel. Hij heeft onder meer voor miljoenen euro's panden in Nederland en Suriname gekocht met uit misdrijven verkregen gelden. De naam van de Amsterdamse advocaat E. Hingst, die vorig jaar werd geliquideerd, wordt hierbij genoemd.

Andy G. noemde Gilds als zijn zaakwaarnemer in Suriname. Gilds gaf toe zijn neef te hebben geholpen bij de aankoop van een huis, maar zich later te hebben teruggetrokken toen hij merkte dat er grote bedragen in het spel waren die zijn neef niet kon verantwoorden.

Meer over