Ex-lobbyist vormt bedreiging Republikeinen

De Republikeinse partij van president Bush dreigt verwikkeld te raken in een politiek corruptieschandaal. Na jaren van onderzoek naar louche praktijken in het Congres heeft de Amerikaanse justitie nu een schuldbekentenis van ex-lobbyist Jack Abramoff....

Abramoff was een invloedrijke man in politiek Washington, waar grote groepen lobbyisten dagelijks namens bijvoorbeeld bedrijven of belangengroepen pogen parlementsleden en hun medewerkers te beïnvloeden. Daarbij speelt geld een grote rol, zeker als lobbyisten kunnen zorgen voor forse donaties in partijkassen. Abramoff had nauwe banden met Republikeinse kopstukken zoals Tom Delay. De Amerikaanse justitie begon een onderzoek tegen Abramoff wegens financiële malversaties.

Abramoff wordt door justitie verdacht van tal van illegale praktijken zoals samenzwering, belastingontduiking en fraude. Hij vertegenwoordigde in Washington onder meer Amerikaanse Indianen, die grote belangen hebben in de lucratieve casinosector. Abramoff zou betrokken zijn geweest bij allerlei deals, waarbij hij zijn politieke invloed in de hoofdstad aanwendde.

De ex-lobbyist zou verscheidene politici, en dan vooral van Republikeinse huize, hebben betrokken bij zijn praktijken, in ruil waarvoor de volksvertegenwoordigers reisjes, luxe diners of dure tickets voor sportwedstrijden kregen. Abramoff heeft intussen schuld bekend in een zaak die in Washington speelt en hij zal volgens Amerikaanse media woensdag hetzelfde doen in een zaak die bij justitie in Florida ligt.

In ruil voor zijn bekentenis kan Abramoff rekenen of strafvermindering. Als hij schuldig wordt bevonden kan hij tot dertig jaar de cel in, met deze schuldbekentenis zal dat veel lager worden. Justitie eiste uiteraard wel dat de ex-lobbyist meewerkt aan het onderzoek en ook zal getuigen in toekomstige zaken. Daar kan heel wat politiek vuurwerk gaan ontstaan, verwachten politieke waarnemers, omdat Abramoff connecties heeft met zeer hooggeplaatste parlementariërs.

Dit potentiële megaschandaal komt slecht uit voor de Republikeinen. Die kampen momenteel met onder meer een zeer impopulaire president, het onderzoek tegen ex-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden DeLay en het recent gedwongen vertrek van de voormalige stafchef van de Amerikaanse vice-president Dick Cheney wegens een schandaal rond het lekken van geheime informatie.

Meer over