Ex-kankerpatiënt krijgt moeilijk verzekering: verenigingen in actie

AMSTERDAM - Twee patiëntenverenigingen roepen mensen op zich te melden als ze te maken krijgen met verzekeraars die hen op medische gronden weigeren. Dit naar aanleiding van een open brief die de student Daniël de Rijke heeft geschreven aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid. De minister beantwoordt vandaag Kamervragen over de zaak.

Een jaar geleden werd bij De Rijke kanker geconstateerd. Inmiddels is hij gezond verklaard, maar toen de student voor een aanvullende verzekering van zorgverzekeraar wilde veranderen, liep hij tegen problemen aan. 'Veel verzekeraars die ik heb gebeld 'denken' dat ik met mijn verleden wel wordt toegelaten', schrijft De Rijke, 'maar kunnen daar geen zekerheid over geven: dan moet ik eerst een aanvraag indienen. Het Zilveren Kruis, Avéro en ONVZ weigeren mij ronduit. Het ONVZ karakteriseert mij zelfs als 'een brandend huis'.'

De situatie van Daniel de Rijke staat niet op zich. Hoewel er geen cijfers bekend zijn, hoort Laurence Maes van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NKF) 'in toenemende mate' soortgelijke geluiden.

De Rijke speelt rugby en wil zich aanvullend verzekeren zodat behandelingen bij de fysiotherapeut worden vergoed. Hoewel De Rijke welkom is bij een paar andere verzekeraars, wil hij net als leeftijdgenoten zelf kunnen kiezen. Zijn brief is de afgelopen week veel gedeeld op sociale media; De Rijkes oproep bereikte tot nu toe zeker 183 duizend mensen.

Een woordvoerder van ONVZ kan zich niet voorstellen dat De Rijke 'een brandend huis' is genoemd. Volgens hem wordt bij de zorgverzekeraar voor drie aanvullende pakketten selectie gedaan; bij drie andere pakketten zou De Rijke wel terecht kunnen. Namens Zilveren Kruis en Avéro (beiden vallen onder Achmea) zegt woordvoerder Christine Rompa dat er sprake moet zijn van een vergissing en dat beide zorgverzekeraars niet selecteren op een verleden met kanker. Volgens Rompa kan De Rijke wel geweigerd worden voor een aanvullende verzekering met fysiotherapie als hij op dit moment al veel fysiotherapiebehandelingen krijgt.

Patiëntenkoepel Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NCPF) roept mensen die zich lastig aanvullend kunnen verzekeren op contact op te nemen met de NPCF Zorglijn. NKF vraagt jongeren met een verleden met kanker om barrières bij hen te melden. 'Wat als Daniël een huis wil gaan kopen, of een baan zoekt? Hoe vaak zal hij dan nog geconfronteerd worden met zijn verleden met kanker?'

undefined

Meer over