Ex-informant krijgt geen voorschot schadevergoeding

Justitie moet een voormalig informant/infiltrant van de Criminele Inlichtingendienst (CID) Haarlem op een redelijke manier helpen. Maar de vordering van een voorschot van 200 duizend gulden op een eventuele schadevergoeding omdat justitie zijn identiteit zou hebben prijsgegeven, kan niet worden toegewezen....

ANP

DEN HAAG

De president van de rechtbank in Den Haag bepaalde dit dinsdag in kort geding. De vroegere informant, een 43-jarige man die binnenkort vrijkomt, vreest voor zijn leven. Justitie heeft zijn naam in een persbericht van een rechtbank gezet.

De man was in de periode 1992-1995 actief voor de CID, die hem inzette bij onderzoek naar criminele organisaties. In ruil hiervoor hoefde hij eerder opgelegde celstraffen niet uit te zitten. Deze belofte leek weinig waard, toen het Openbaar Ministerie de man vervolgde voor strafbare feiten die hij als infiltrant zou hebben gepleegd.

Twee CID-rechercheurs hebben hem gewaarschuwd dat er een prijs van 150 duizend gulden zou zijn uitgeloofd om hem te liquideren. Volgens de advocaat van de ex-informant wil zijn cliënt het voorschot op de schadevergoeding gebruiken om zo snel mogelijk in het buitenland te kunnen onderduiken.

Meer over