Ex-generaal Gotovina opgespoord dankzij hotelregistratie

De jarenlang voor het Joegoslavië-Tribunaal voortvluchtige Kroaat Ante Gotovina is deze week opgepakt dankzij de registratie van hotelgasten voor de plaatselijke politie....

Het Spaanse dagblad El País meldde vrijdag dat het formuliertje dat Gotovina in zijn hotel in Tenerife op de Canarische Eilanden bij aankomst vijf dagen eerder moest invullen de sleutel tot zijn aanhouding is geweest.

Het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag is inmiddels in afwachting van de Kroatische ex-generaal. Volgens een VN-woordvoerder kan het geen enkele mededeling doen over het tijdstip van aankomst.

In het tribunaalgebouw in het Haagse Statenkwartier is het ondertussen een drukte van belang door de toegestroomde Kroatische journalisten.

De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, José Antonio Alonso, zei vrijdag tijdens een persconferentie in Madrid dat Gotovina ‘zo gauw mogelijk’ naar Den Haag wordt overgebracht. Het tijdstip hangt af van ‘logistieke kwesties’.

Volgens sommige Spaanse media zou de overbrenging later vrijdag nog kunnen gebeuren. Maar het Spaanse nationale persbureau EFE meldde op basis van bronnen bij de Spaanse politie dat Gotovina zaterdag pas in een Spaans militair vliegtuig naar Nederland wordt gevlogen.

Alonso zei tevens dat uit stempels in het valse paspoort van Gotovina blijkt dat de voortvluchtige Gotovina de afgelopen jaren veel heeft gereisd: naar Argentinië, Chili, China, Tsjechië, Rusland, Mauritius en Tahiti. De Spaanse politie had Gotovina woensdagavond opgepakt op de Canarische Eilanden.

Meer over