Update

Ex-dictator Haïti 'Baby Doc' aangehouden voor verhoor

PORT-AU-PRINCE - Haïtiaanse politieagenten hebben oud-dictator Jean-Claude 'Baby Doc' Duvalier aangehouden. Hij zal worden verhoord door het Openbaar Ministerie in Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti.

ANP / Van onze redactie
Ex-dictator Jean-Claude 'Baby Doc' Duvalier op het balkon van zijn hotelkamer. Beeld ap
Ex-dictator Jean-Claude 'Baby Doc' Duvalier op het balkon van zijn hotelkamer.Beeld ap

Zwaarbewapende agenten haalden Duvalier uit een hotel. Aanhangers van de oud-dictator protesteerden, toen hij werd weggevoerd. Duvalier had geen handboeien om.

Een hoge Haïtiaanse regeringsfunctionaris zei dat de justitie Duvalier wil ondervragen om te bepalen of de oud-dictator moet worden vervolgd voor het stelen van overheidsgeld tijdens zijn bewind. De Haïtiaanse aanklager Gervais Charles, die in het verleden voor Duvalier werkte, zei tegen de Amerikaanse krant Miami Herald dat de aanhouding van de oud-president 'een schandaal' is.

Terug

Duvalier keerde zondag onverwachts terug naar Haïti, na 25 jaar in Frankrijk te hebben verbleven. Hij nam zijn intrek in een luxe hotel in Port-au-Prince. De 59-jarige ex-dictator leidde een schrikbewind in Haïti van 1971 tot en met 1986, toen hij werd afgezet na massabetogingen.

Mensenrechtenorganisaties hadden de autoriteiten in Haïti maandag gevraagd Duvalier op te pakken. Human Rights Watch en Amnesty International stellen dat Duvalier moet worden berecht voor het martelen en vermoorden van circa dertigduizend tegenstanders. Duvalier gebruikte daarvoor de geheime dienst Tonton Macoutes, die ook ten tijde van de dictatuur van zijn vader al grote aantallen slachtoffers had gemaakt.

Corruptie

Jean-Claude Duvalier wordt ook verdacht van grootschalige corruptie. Hij zou samen met enkele familieleden en andere handlangers omgerekend tientallen miljoenen euro's hebben gestolen uit de schatkist van zijn land.

De Amerikaanse regering liet vandaag weten niet blij te zijn met de terugkeer van Duvalier naar Haïti. Een woordvoerder zei dat de problemen in het Caribische land door de terugkeer van 'Baby Doc' alleen maar groter worden.

Onduidelijk

De autoriteiten en functionarissen van de Verenigde Naties in Haïti stelden vandaag dat het onduidelijk is of er strafrechtelijke procedures lopen tegen Duvalier. Enrico Monfrini, een Zwitserse advocaat die door de Haïtiaanse autoriteiten is ingehuurd om beslag te leggen op tegoeden van Duvalier bij banken in Zwitserland, zei echter dat er in 2008 al een aanklacht is ingediend tegen de voormalige dictator. Volgens hem is Duvalier niet alleen aangeklaagd voor het verduisteren van belastinggeld, maar ook voor moorden, martelingen, corruptie en oplichting.

Meer over