Ex-communisten besturen mee in Weimar

Voor het eerst sinds de Duitse vereniging zijn enkele politieke partijen op lokaal niveau een officieel verbond aangegaan met de PDS, de opvolgerspartij van Honeckers SED....

Van onze correspondent

BONN

In de oude cultuurstad Weimar is een samenwerking tot stand gekomen van communisten, sociaal-democraten (SPD) en Groenen. Op federaal niveau wordt elke samenwerking nog strikt van de hand gewezen.

Bij de Bondsdag-verkiezingen van afgelopen maand won de PDS in de voormalige DDR ruim 20 procent van alle stemmen; in het westen van Duitsland is de aanhang te verwaarlozen. In het parlement worden de dertig PDS-afgevaardigden, onder wie de schrijver Stefan Heym, zo veel mogelijk geboycot.

Op regionaal niveau, en uitsluitend in Oost-Duitsland, lijkt de boycot niet langer stand te houden. Nadat in de deelstaat Saksen-Anhalt een minderheidsregering van SPD en Groenen zich al heimelijk liet gedogen door de PDS, is er in Weimar thans sprake van een schriftelijk vastgelegde samenwerking tot het jaar 1999.

In Bonn maakte het hoofdbestuur van de SPD bekend dat de PDS onverminderd een politieke tegenstander blijft. De samenwerking in Weimar kwam tot stand onder druk van lokale sociaal-democraten.

Meer over