Ex-communist gaat Italiaans kabinet formeren

President Scalfaro van Italië heeft de ex-communist Massimo D'Alema opgedragen een meerderheidskabinet te formeren. Als D'Alema daarin slaagt, krijgt Italië voor het eerst een regeringsleider die is voortgekomen uit de communistische partij....

REUTERS; AP

Reuters, AP

ROME

D'Alema is in 1968 lid geworden van de Italiaanse Communistische Partij. Hoewel de PCI de grootste communistische partij van West-Europa was, kwam ze nooit in de regering. De christen-democraten wisten de communisten met Amerikaanse steun altijd buiten de deur te houden. Na de val van de Berlijnse Muur in 1991 is de partij uiteengevallen.

D'Alema is leider van Democratisch Links, een sociaal-democratische partij. De ouderwetse communisten leven voort onder de naam Communistische Herstichting. Zij waren het die vorige week de Olijfboomcoalitie van Romano Prodi ten val brachten.

Al voordat D'Alema bij de president werd ontboden, kreeg hij gisteren steun toegezegd door Francesco Cossiga, de leider van de centrumpartij UDR. D'Alema ziet de steun van Cossiga, een voormalige christen-democraat, als 'een teken dat de Koude Oorlog voorbij is'. Maar het is nog de vraag of D'Alema zich even gemakkelijk zal kunnen verzekeren van de steun van zijn vroegere partijgenoten in de Communistische Herstichting.

Meer over