Ex-communist D'Alema nieuwe premier Italië

De Italiaanse president Scalfaro heeft de ex-communist Massimo D'Alema maandagavond verzocht de 56ste regering sinds de Tweede Wereldoorlog te vormen....

AFP; REUTERS; AP

AFP, Reuters, AP

ROME

D'Alema (49) sloot gisteren een regeerakkoord met de demissionaire Olijf-coalitie (centrum-links), de centrum-rechtse Democratische Unie voor de Republiek (UDR) en de Italiaanse Communisten (CI), die zich hebben afgesplitst van de orthodoxe communisten. Ook de anti-maffiapartij Rete steunt de coalitie.

D'Alema is bezig met het samenstellen van zijn ministersploeg. Dinsdag of woensdag zal de aanstaande premier de namen van de kabinetsleden bekendmaken. Uit zijn regeerprogramma blijkt dat hij dezelfde begrotingsvoorstellen wil indienen als zijn voorganger Prodi. Diens coalitie viel op 9 oktober uiteen, toen de orthodoxe communisten de begroting verwierpen.

D'Alema heeft beloofd constitutionele hervormingen door te voeren. Hij wil vooral de kieswetten veranderen, opdat Italië minder last heeft van wankele coalitieregeringen en politieke instabiliteit. Waarschijnlijk wordt de socialistische ex-premier Amato minister voor Institutionele Hervormingen. Amato staat bekend als een behendig onderhandelaar.

Doordat de nieuwe regeerploeg een zeer heterogeen gezelschap is, heeft D'Alema de coalitiepartners een strak regeerakkoord laten ondertekenen. Met het oog op de invoering van de euro wordt daarin het belang onderstreept van politieke stabiliteit en financiële discipline.

De coalitiepartners beschikken met D'Alema's Democraten van Links (DS) over een meerderheid in het Lagerhuis.

Prodi wordt de eerste ex-communistische premier van een West-Europees land. De Italiaanse Communistische Partij (PCI) was decennialang de grootste communistische partij van het Westen.

Na de val van de Berlijnse Muur ging een meerderheid van de PCI als Democratische Partij van Links (PDS) een meer sociaal-

democratische koers varen, terwijl orthodoxe marxisten zich afsplitsten als Partij van de Communistische Herstichting (PRC).

De PDS besloot in februari met andere linkse krachten de DS te vormen. De PRC viel vorige week uiteen na een vertrouwensvotum over het kabinet-Prodi. PRC-voorzitter Cossutta splitste zich met een groep af en vormde de Italiaanse Communisten (CI).

Meer over