Ex-ambassadeur Roland Arnall overleden

De voormalige ambassadeur van de VS in Nederland, Roland Arnall (68), is maandag plotseling overleden. Er lopen honderden aanklachten tegen de miljardair.

Arnall stopte op 7 maart 2008 met zijn werkzaamheden in Nederland. Hij keerde terug naar de Verenigde Staten, naar eigen zeggen omdat hij zijn oudste zoon wilde bijstaan in zijn strijd tegen de ziekte van Hodgkin.

‘Hij is heel plotseling overleden’, aldus de woordvoerster die hier nog geen nadere details over heeft.

Aanklachten
Zijn benoeming als ambassadeur zorgde voor ophef in de Verenigde Staten. Er lopen honderden aanklachten tegen de miljardair. Voor zijn komst naar Den Haag verstrekte hij op agressieve wijze hypotheken met zijn bedrijf Ameriquest. Klanten met betaalproblemen stellen Arnall nu aansprakelijk wegens fraude.

Tegen het bedrijf van miljardair Arnall liepen al eerder honderden rechtszaken. Ameriquest stond aan de wieg van de subprime hypotheken, leningen waarmee mensen ondanks een dubieuze kredietgeschiedenis en onregelmatige inkomsten toch een huis kunnen kopen. De crisis op de markt voor subprime hypotheken is de oorzaak van de wereldwijde kredietcrisis waarvan het eind nog niet in zicht is.

Voorwaarden
Ameriquest stopte in 2006 met het verstrekken van nieuwe leningen. Volgens advocaten en belangenorganisaties heeft het bedrijf van Arnall inkomensverklaringen vervalst en de voorwaarden voor het verstrekken van leningen verkeerd geïnterpreteerd.

Arnall was een belangrijke sponsor van president George Bush en andere Republikeinse politici. Zijn ambassadeurschap werd gezien als beloning voor zijn inzet. De Amerikaanse Senaat hield zijn benoeming enkele keren tegen, maar gaf uiteindelijk toestemming.

Meer over