Nieuws

Ex-agent Derek Chauvin, schuldig bevonden aan de dood van George Floyd, wil een nieuw proces

De advocaat van Derek Chauvin, de oud-politieagent die in april schuldig werd bevonden aan de dood van zwarte arrestant George Floyd, in de Amerikaanse stad Minneapolis, wil dat het proces van zijn cliënt wordt overgedaan. Volgens advocaat Eric Nelson is de uitspraak van de twaalfkoppige jury beïnvloed door de grootschalige media-aandacht rondom de zaak.

Derek Chauvin krijgt handboeien om, nadat de jury bekend heeft gemaakt dat hij schuldig is bevonden aan de dood van George Floyd. Beeld AP
Derek Chauvin krijgt handboeien om, nadat de jury bekend heeft gemaakt dat hij schuldig is bevonden aan de dood van George Floyd.Beeld AP

Ook meent Nelson dat er door de rechtbank van Minneapolis en het OM procedurefouten zijn gemaakt. Daarnaast beschuldigt Nelson de jury ervan dat zij bepaalde instructies voor de beraadslaging in de wind heeft geslagen. Dat blijkt het het verzoek om een nieuw proces, dat dinsdag werd ingediend.

De verdediging van Chauvin vroeg tijdens het proces al aan de rechtbank of de zaak kon worden verplaatst naar een andere regio, vanwege de omvangrijke media-aandacht. Dat verzoek werd afgewezen. Omdat de jury door de rechter ook niet werd afgezonderd, is het volgens Nelson onmogelijk dat zij onafhankelijk heeft geoordeeld. Door de publieke opinie rondom de zaak is het goed mogelijk dat juryleden zich onder druk gezet voelden om een bepaald oordeel te vellen, aldus de advocaat. Hierdoor zou Chauvin de kans op een eerlijk proces zijn ontnomen.

De jury verklaarde de 45-jarige Chauvin schuldig aan de dood van de 46-jarige Floyd, die in mei vorig jaar om het leven kwam. Chauvin drukte, terwijl omstanders toekeken en een vrouw het voorval filmde, zijn knie zo’n negen minuten lang in Floyds nek. Hij overleed kort daarop. Het geweldsincident leiddt wereldwijd tot een golf van verontwaardiging en demonstraties.

Chauvin hangt een straf van maximaal 40 jaar boven het hoofd. Tenzij er een nieuw proces komt, zal de rechtbank van Minneapolis op 16 juni een beslissing nemen over de strafmaat.

Meer over