Ex-advocaat wijst Holleeder aan als Endstra’s afperser

In de strafzaak tegen Willem Holleeder is maandag een van de belangrijkste getuigen van het Openbaar Ministerie gehoord. Volgens deze getuige, oud-advocaat Bram Zeegers, heeft Holleeder Willem Endstra afgeperst....

Van onze verslaggever Menno van Dongen

Zeegers was een vertrouweling van Endstra. Hij meldde zich in september 2004 bij het OM, enkele maanden na de liquidatie van de vastgoedhandelaar. De getuige heeft vijftien verklaringen afgelegd, die op zijn verzoek jaren in een kluis van justitie lagen.

Pas toen hij toestemming gaf, ruim een half jaar geleden, werden de verklaringen toegevoegd aan het strafdossier. ‘Endstra’s dood heeft me heel erg aangegrepen’, zei Zeegers maandag. ‘Ik vond het onacceptabel dat het recht zijn loop niet zou hebben.’

De getuige zat samen met diens advocaat achter een zwart kamerscherm. De pers en het publiek konden Zeegers niet zien; de mensen in de rechtszaal wel. De getuige had hierom gevraagd omdat hij niet wil dat zijn ‘uiterlijk bekend wordt bij meer mensen dan strikt noodzakelijk is’.

De advocaat van Holleeder, Jan-Hein Kuijpers, vond het onbegrijpelijk dat de rechtbank hiermee instemde. ‘Het gaat om een doodgewone getuige. Iedereen heeft het fundamentele recht hem te zien.’

Onlangs publiceerde Vrij Nederland een foto van Zeegers. Hij spande met succes een kort geding aan, maar het blad werd niet uit de handel gehaald omdat het al op grote schaal was verspreid.

In de rechtszaal vertelde Zeegers dat Endstra hem jarenlang in vertrouwen nam over de manier waarop hij door Holleeder werd afgeperst. In 2003 liet de vastgoedman hem een document zien waarop stond wat hij moest afstaan aan zijn bedreigers.

Advocaat Kuijpers benadrukte na de zitting dat Zeegers niet heeft gezien dat Endstra is afgeperst. Het is hem slechts verteld. Kuijpers en de andere strafpleiters mogen de getuige vandaag vragen stellen. Ze zullen wijzen op de omstreden reputatie van Zeegers.

Vandaag beslist de rechtbank of Holleeder opnieuw toestemming krijgt om opnamen te laten horen van afgeluisterde gesprekken uit Endstra’s kantoor. Het OM reageerde gisteren terughoudend, mede omdat onduidelijk is of de banden zijn opgenomen in opdracht van Endstra of van Holleeder.

Maandagavond waren tot dusver vertrouwelijke delen van afgeluisterde gesprekken te horen in het tv-programma NOVA. Het is de tweede keer dat zoiets gebeurt. In 2006 doken andere opnamen van Endstra op in een uitzending van Peter R. de Vries.

Meer over