Evenementen

Groningen/Friesland..

Drenthe/Overijssel

Het Drentse Landschap organiseert zaterdag om 14 uur een paddestoelenexcursie over het landgoed Rheebruggen, halverwege tussen Uffelte en Ansen (adres: Rheebruggen 8). Het gaat niet om een paar slordige vliegezwammen of cantharellen, want bij de laatste inventarisatie zijn hier zo'n 70 soorten aangetroffen, inclusief prachtvlamhoeden, honingzwammen en fluweelboleten. Meer info: 0592 - 31 35 52.

Flevoland/Gelderland

'Chapeau voor Buren' wordt dit jaar, alweer voor de 3de keer, gehouden op zondag 22 september. In het Gelderse stadje Buren draait die dag alles om het fenomeen hoed. Iedereen is die dag welkom, mits met hoed. Het mooiste/origineelste hoofddeksel krijgt een prijs. Kinderen kunnen een aparte prijs winnen met zelfgemaakte hoeden. Er wordt gejureerd van 13-16 uur.

Utrecht/Noord-Holland

Het 150 jaar oude stoomgemaal Halfweg, nog altijd met kolen gestookt, zal zondag 15 september weer in volle glorie malen. Om rond twaalf uur wordt de boel opgestart. Wél betalen, ook al is het Open Monumentendag, maar kinderen mogen binnen voor 50 eurocent. Adres: Haarlemmermeerstraat 4, tegenover de suikerfabriek. Zie ook: www.stoomgemaalhalfweg.nl.

De Zaanse Schans uiteraard óók open op de monumentendagen. Gratis? Formeel wel, maar er zijn voor de gelegenheid 'speciale rondleidingen' die weer geld kosten. Aanmelden bij het bezoekerscentrum Vrede. Het Museum het Noorderhuis (ook op de Schans) meldt dat uitsluitend zaterdag 14 septem ber kinderen tot en met 11 jaar gratis naar binnen mogen. Boven de 12 dus gewoon betalen, wat alweer niet klopt met de reclame die de Stichting Open Monumenten Dag maakt.

Zuid-Holland/Zeeland

Liefhebbers van zware motorfietsen zondag 15 september naar Scheveningen. Harley-Davidsonbezitters verzamelen zich op de boulevard om trots hun Chopper, Ape-hanger,of Rat-bike te laten zien. De motorrijders verzamelen zich om 10 uur op de parkeerplaats van wegrestaurant Hajé aan de A13 in Delft. Vandaar rijden ze in konvooi naar Scheveningen (boulevard, Noordingang). Tot 16 uur is al het chroom te bekijken. Prijs voor de mooiste, oudste motor. Ook al is het geen echt monumentendag-evenement, hier wel degelijk gratis toegang.

Noord-Brabant/Limburg

Voor de vijfde keer alweer: de Poppenhuizen en Miniaturenbeurs Brabant in Hotel Eindhoven aan de Aalsterweg 322, zondag 15 september van 10-16 uur. Meer dan 70 standhouders zijn er uit binnen- en buitenland, onder wie diverse vakminiaturisten.

Meer over