Evenementen

Groningen/Friesland..

Drente/Overijssel

* Dit weekeinde organiseert 'In de Tuinen van Ruinen' themadagen onder de titel 'Natuurlijk Tuinieren'. Er is een doorlopend programma met lezingen van kwekers, presentaties van tuin ontwerpen en workshops florale vormgeving. Het tuinencomplex, dat geheel volgens ecologische principes wordt onderhouden, is open van 10-19 uur.

* Sinds 1988 was de otter in Nederland uitgestorven, maar deze zomer komt hij terug: in de Weerribben in noordwest-Overijssel. Ze worden in de komende weken opgehaald uit Letland en uitgezet.

Als extra feestje voor deze gelegenheid wordt zaterdag 18 mei de de Eerste Nationale Otter-Fietstocht georganiseerd. De mogelijkheden zijn 30, 40 en 65 kilometer vanaf hotel De Hiddingerberg (afslag nr. 6 tussen Zwolle en Heerenveen). Het vertrek is tussen 10 en 12 uur.

Flevoland/Gelderland

* Buitenplaats De Wiersse, tussen Vorden en Ruurlo, is dit voorjaar op 19, 20 en 26 mei weer toegankelijk voor publiek. De openingstijden zijn van 10 tot 17 uur. Honden mogen niet naar binnen. Tevens zijn er tussen 16 mei en 12 september elke donderdag om 10.30 uur rondleidingen voor een beperkt aantal bezoekers. Info: 0573-45.14.09.

* Tweede Pinksterdag = Emster Rijtuigendag. Zo'n 70 antieke koetsen maken een tocht door Emst en omgeving en de buurdorpen Epe en Vaassen. Op het evenemententerrein aan de Dalenweg geven jachthoornblazers om 10 uur het startsein voor de aanspanningen. Daarnaast zijn er diverse activiteiten, zoals een hobby- en curiosamarkt en demonstraties van oude ambachten.

Utrecht/Noord-Holland

* De 'Week van de Zee' wordt van 16-26 mei gehouden. Het is een landelijke evenement waarbij zee en kust in het middelpunt staan. Een van de hoogtepunten belooft een open dag te worden aan boord van de 166 meter lange Queen of Scandinavia van DFDS Seaways in IJmuiden. Op zaterdag 25 mei kunnen bezoekers tussen 11 en 15 uur de diverse faciliteiten aan boord bekijken. De toegang is gratis.

* Ook in het kader van de Week van de Zee past 'Een Zee vol Energie', een open dag in het reactorcentrum Petten. Vooral bedoeld voor kinderen. Er zijn de hele dag door demonstraties rond duurzame energie. Op 18 mei, van 10.30-16 uur. Niet vergeten: legitimatie vanwege de veiligheid.

* Op zondag 12 mei is er een weidevogelexcursie in de Hek slootpolder tussen Haarlem-Noord en Spaarndam. Deze polder is een groen stuk veen-op-kleigebied, een dorado voor weidevogels en een kraamkamer voor jonge vissen in tientallen slootjes. Start om 8 uur bij het infopaneel hoek Spaarndamseweg/Vondelweg. Duur: ongeveer tweeënhalf uur. Kijker en warme kleding meenemen.

Zuid-Holland/Zeeland

* Op de Sterrenwachtlaan achter de Hortus Botanicus in Leiden wordt zaterdag 11 mei (10-17 uur) een plantenmarkt gehouden. Waarschijnlijk is het zelfs de grootste plantenmarkt in het westen van Nederland. Ook enkele verenigingen zijn aanwezig, zoals Natuurmonumenten en de Leidse Imkersvereniging (voor de potjes echte Leidse honing).

* Het Archeon in Alphen aan den Rijn staat de hele maand mei in het teken van de Middeleeuwen. Op zondag 12 mei worden in het hele park demonstraties gegeven van middeleeuwse spelletjes. Je mag ook zelf meedoen aan potslaan, negenkuilen, koten, druilen en stoof of schijt. Of sottebol je misschien liever? Er is een middeleeuwse poppenkast. Voor de oudere kinderen: boogschieten. Adres: Archeonlaan 1.

Noord-Brabant/Limburg

* Van 17-20 mei Eindhoven Culinair in het Stadswandelpark (bij de Wim van Doornekiosk). Een sfeervolle proeverij waarbij regionale restaurants speciaal voor deze gelegenheid samengestelde lekkernijen serveren, die bezoekers tegen inlevering van 'lempkes' kunnen proeven. Vr.17-24 uur, za. 16-24 uur, zo. en ma. 13-24 uur

Meer over