Evenementen

Een heel aardige service voor de herfstvakantie levert de bekende www.kinderpretpagina.nl. Deze site had altijd al een vrij uitgebreide agenda voor activiteiten met kinderen van 4 t/m 16 jaar....

Groningen/Friesland

Zondag 20 oktober is de laatste dag van de Natuurweek waarvan dit jaar Staatsbosbeheer de gastheer was. In Oudemirdum (Gaasterland) van 13-17 uur: expositie, informatiemarkt, kindertentoonstelling, vogelhokjes timmeren, kabouterpad en nog veel meer. Om 14 en 15 uur excursies met natuurgids. Informatiecentrum Mar en Klif, Den Brink 4.

Speciale Drents Friese Wold markt op 20 oktober op het terrein van het bezoekerscentrum in Appelscha. De markt duurt van 10-17 uur. Producten uit de streek zijn er te koop en de markt is heel goed te combineren met een wandeling of fietstocht door de bossen op de Drents-Friese grens.

Drenthe/Overijssel

Heksenkringen, elfenbankjes, vlamhoeden, zwavelkoppen, veldridders en satansboleten. Al deze paddestoelen spelen de hoofdrol in een bijzondere excursie. Wie ze wil zien, kan vandaag om 14 uur mee met een IVN-natuurgids door het Dwingelderveld. Start bij het Bezoekerscentrum de Benderse in Ruinen.

Nog tot en met 25 oktober is het dagelijks tussen 13 en 17 uur ridder- en jonkvrouwenfeest in het Drents Museum in Assen. Prachtig uitgedoste lieden van alle rangen en standen brengen de periode van 1300 tot 1600 tot leven. Kinderen mogen middeleeuwse kleding en harnasonderdelen aantrekken, mogen mutsen en wapenschilden ontwerpen of leren schrijven met een ganzenveer.

Liefhebbers van klassieke vervoermiddelen moeten zondag 20 oktober naar Haaksbergen en Boekelo. In Haaksbergen sluit de Museum Buurt Spoorweg het seizoen af met de traditionele Najaarsstoomdag en in Boekelo is de alweer 21ste Oude Voertuigen Dag. In Haaksbergen: treinen en wat daar bij hoort en in het centrum van Boekelo: auto's en motoren.

Flevoland/Gelderland

Als afsluiting van een hele reeks festiviteiten in Groenlo de 'Slag om Grol'. Napoleontische legers zullen proberen van alle kanten de stad te bestormen. Veel verrassende elementen worden beloofd door de organisatoren, maar die zijn nog geheim omdat je de vijand natuurlijk nooit wijzer moet maken dan hij is. Plaats van handeling: terrein rond de Halve Maan. Toeschouwers staan op de Houtwal.

Niet zo ver van Groenlo liggen de tuinen van Wiersse (Vorden). Ze zijn zondag 20 oktober voor het laatst dit seizoen open. De ontwikkeling van de tuinen is ook te zien op een expositie in het koetshuis. Ook zijn er ontwerpschetsen en (lucht)foto's van vroeger te zien. Ingang bij kilometerpaal 16,7 aan de N319 van Vorden naar Ruurlo.

Utrecht/Noord-Holland

Traditioneel veel te beleven tijdens de hersftvakantie in het Nederlands Spoorwegmuseum aan de Maliebaan in Utrecht. Wie bovenop het entreekaartje 1 euro extra betaalt, mag mee met een rondleider die deuren opent die normaal voor het publiek gesloten blijven. Tijdens de herfstvakantie vertelt Jan Stoker dagelijks om 12.30, 13.30 en 14.30 uur over zijn leven en werk op de grote stoomlocomotieven van weleer. Hij geeft ook een leerzame stoomcursus.

'De Kleurrijke Wereld van de VOC', tentoonstelling in het Nederlands Scheepvaartmuseum in Amsterdam, trok de afgelopen maanden ruim 200.000 bezoekers. Het kan nog even: op zondag 27 oktober wordt het evenement afgesloten met een theatraal en muzikaal programma onder de titel 'Tabee VOC'. Adres: Kattenburgerplein 1 (op loopafstand van het Cenraal Station). Openingstijden: di t/m zo 10-17 uur.

Speciaal en alleen op zaterdag 26 oktober is het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen 's avonds van 18 tot 21 uur open. Onder de noemer 'In het lantaarnlicht' wordt getoond wat men vroeger zoal 's avonds placht te doen, van spelletje Halma tot garnalenpellen, inmaken van groenten en plooien van hullen. Voor de kinderen is er voldoende te beleven. Wat te denken van het schilderen van lampions? Zie ook: www.zuiderzeemuseum.nl.

Zuid-Holland/Zeeland

Wandelen over een traject dat nog niet helemaal 'af' is (lees: in druk verschenen)? Neem zondag 20 oktober het 'Jeneverpad' tussen Rotterdam en Maassluis. Start: 10.30 uur bij het Centraal Station in Rotterdam. Afstand tussen 10 en 12 km. Zelf lunchpakket meenemen, maar onderweg wordt wel gezamenlijk koffie gedronken. Het pad sluit in Maassluis aan op de Lange Afstands Wandelpaden 'Oeverloperpad' en 'Deltapad'.

Voor de tweede keer dit jaar, nu op 20 oktober, een culturele zondag in Schoonhoven (wie die datum niet past: er komt er nog een, op 17 november). In het hele centrum zijn ateliers en winkels van diverse kunstenaars open. De Openbare Bibliotheek heeft een schrijversmiddag. Het Nederlands Museum voor Knipkunst organiseert 'Stappen in Schoonhoven', een speurtocht voor jong en oud. Het Centraal informatiepunt Culturele Zondag is bij de VVV, Stadhuisstraat 1, tel. 0182-38.50.09.

Noord-Brabant/Limburg

Nog een week (t/m 27 oktober): de grootste pompoen- en kalebasshow in de Benelux in Asten. Ruim 20.000 kilo pompoenen en kalebassen (150 variëteiten) zijn verwerkt in vele fraaie schikkingen. Steeds meer amateurkwekers uit België blijken mee te doen aan dit jaarlijks terugkerend spektakel. Adres: Beiaard- en Natuurmuseum Asten, Ostaderstraat 23.

Nog meer stoom. Samen met de Nederlandse Vereniging van Modelbouwers en Stoommodelbouw Midden-Brabant organiseert het Nederlands Textielmuseum in Tilburg een programma rond stoom en stroom: techniek en modelbouw gepresenteerd in een textieltechnische omgeving. Op voor- en achterplein van het museum rijden modelstoomtreinen waarop kinderen mee mogen (van 12-17 uur). Adres: Goirkestraat 96.

Voor wie nog verder in de toekomst stoom in zijn agenda wil reserveren: zondag 10 november is er een 'Dagje uit in Kerkrade' met veel festiviteiten (vendelzwaaien, bierproeven) én een retourtje Kerkrade-Simpelveld met de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij. Voor de kinderen: het museum Industrion heeft een ontdekkingstocht met als thema: stroop. Meer informatie: 0900-9798.

evenementen@volkskrant.nl

Meer over