Evenementen

Groningen/Friesland..

'Kussende Knopen, Blauwe Knopen en andere KnopenKolder' is de wat overtrokken bedachte naam van een tentoonstelling in Streekmuseum het Admiraliteitshuis in Dokkum (tot 31 januari 2004). De knoop is 5000 jaar oud, maar in Nederland pas 700 jaar in gebruik. Deze expositie belicht de geschiedenis: vormen, materiaal, gebruik. Adres: Diepswal 27.

Excursie voor blinden en visueel gehandicapten in het Nationaal Park Drents Friese Wold op donderdag 11 september (om 14 uur). De boswachter laat je voelen en luisteren en hij heeft veel te vertellen. Adres: Terwisscha 6a, Appelscha.

Drenthe/Overijssel

In september organiseert vereniging Natuurmonumenten vanaf bezoekerscentrum de Wieden in Sint Jansklooster een aantal dagtochten met de geruisloze electroboot. De schipper/boswachter geeft uitleg. De data zijn 10, 19 en 25 september. Elke tocht begint om 10.30 uur en duurt ongeveer zes uur. Tevoren aanmelden is nodig: 0527-246644. Zie ook: www.natuurmonumenten.nl

Flevoland/Gelderland

Het alweer achtste McCain Pieperfestival in Emmeloord vindt ditmaal plaats van woensdag 10 t/m zondag 14 september. Veel attracties. Donderdag wordt gedart om de gouden pieper en vrijdag en zaterdag is er veel muziek met onder anderen Jamai en Henk Westbroek. En zondag een autocross om de titel 'poldercrosser van het jaar'.

Tentoonstelling van keesachtigen en poolhonden op zondag 7 september in de Hanzehal, Zutphen. Om 10 uur beginnen Nederlandse en buitenlandse keurmeesters met de beoordeling van de viervoeters. De hele dag door wordt bekendgemaakt welke de beste honden van elk ras zijn. Er zijn ook veel demonstraties.

Op zaterdag 6 en zondag 7 september vindt tussen de stations van Apeldoorn, Beekbergen en Loenen het grootste stoomtreinenfestival van Nederland plaats. Tien stoomlocs rijden hier en ook de sterkste stoomlocomotief van Nederland is erbij. In Beekbergen wordt in de nieuwe locomotievenloods een grote modelspoormarkt gehouden. Er zijn echte modellocs waarop kinderen mee kunnen rijden. Inlichtingen: 055-5061989.

Utrecht/Noord-Holland

Het Nederlands Spoorwegmuseum in Utrecht gaat dicht voor een grondige verbouwing. Zondag 7 september is de allerlaatste dag met een 'Slotspektakel'. De oude treinen rijden nog eenmaal, naar hun nieuwe onderkomen. Het perron met de oudste locomotieven en rijtuigen wordt deze dag in etappes via het spoor weggereden en zo 'uitgerangeerd'. En Jan Stoker vertelt zijn laatste verhaal. Open van 10-17 uur. Vanwege de bijzondere dag: gratis toegang.

'Lichten langs de Noorzee' heet de expositie die donderdag 11 september in het Scheepvaartmuseum Amsterdam opent. Het gaat om een overzicht van vuurtorens en lichtschepen van vroeger en nu in de acht landen die aan de Noordzee grenzen. Tot 15 januari 2004.

Gezinsexcursie waterbeestjes vangen op zondag 7 september in de Hekslootpolder van Haarlem-Noord. Kinderen kunnen samen met (groot)ouders en schepnetjes aan het werk. Misschien zit er wel een echte waterschorpioen bij. Melden om 11 en 13 uur bij het informatiepaneel hoek Spaarndamseweg/Vondelweg. Duur: 1½ uur.

Zuid-Holland/Zeeland

Het grootste openluchttreffen in Nederland van klassieke motorrijwielen en bromfietsen is op zaterdag 13 september in Woerden. Op het Exercitieveld tegenover het kasteel is het van 9 tot 17 uur feest. Wie met zijn eigen vervoermiddel komt, heeft gratis toegang. Maar het moet dan wel een vehikel van 25 jaar of ouder zijn. Zie ook: www.nationaalveteraantreffen.com.

Noord-Brabant/Limburg

'Effe noar Geffe' is de 'boeremèrt' van Geffen, die op zondag 7 september zijn 27ste verjaardag viert. Er zijn diverse nieuwe onderdelen, zoals het Open Nederlands Kampioenschap Koetillen en een heus zwevend tapijt. Ook veel oude ambachten worden gedemonstreerd: tinnegieters, touwslagers, mandenvlechters en bezembinders.

Alweer voor de tiende keer: Champignondag in Streekmuseum De Locht in Horst-Melderslo op zondag 7 september (van 13-17 uur). Ditmaal vooral over de culinaire aspecten van deze paddestoel. Er wordt ook geveild met een antieke veiligklok.

Meer over