Evenementen

Groningen/Friesland..

Drenthe/Overijssel

Kinderen kunnen op 22 september in het Noordse Veld, in Drenthe, gratis een boswachter van Staatsbosbeheer helpen. In dit bos- en heidegebied grazen Schotse hooglanders en landgeiten. Vertrek om 14 uur vanaf het theehuis tussen Norg en Donderen. Aanmelden bij de VVV: 0592-61.31.28.

Utrecht/Noord-Holland

De filmfragmenten gaan terug tot 1960 toen Han Rensenbrink op de tv 'Wie wil er mijn marmotje zien?' presenteerde. Veertig minuten lang is er in de bioscoop van het Omroepmuseum in Hilversum de relatie tussen mens en dier te zien onder de titel 'Apenstreken en Hondentrouw'. Uit de depots van het Audio-visueel Archief zijn tv-beelden opgediept van onder meer Bert Haanstra ('Zoo'), André van Duin ('Animal Crackers') en 'Achterwerk in de Kast'. Tussen 19 september en 30 oktober di-vr 10-17 uur, za-zo 12-17 uur.

Tussen 14 en 16 uur morgenmiddag zullen negentig mannen en vrouwen het bastion Turfpoort in het Vestingmuseum van Naarden bestormen. Zij behoren tot het Saluutbatterij RA en de Stadsschutterijen van Sloten en Hasselt. De verdediging van het bastion is op deze Finaledag toevertrouwd aan de kannoniers van het museum, dat vanaf 12 uur open is.

Urk staat tussen 18 en 21 september centraal in het Zuiderzeemuseum van Enkhuizen door middel van themarondleidingen, lezingen, dans, muziek, film en foto. Ook zijn er typische Urker gerechten te proeven zoals koolmoes en hapkool. Het museum is t/m 31 oktober dagelijks open van 10 tot 17 uur en op zondag tot 18 uur.

Gelderland/Flevoland

Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het Infanterie Schietkamp in Harskamp is een aantal tekeningen, aquarellen en schilderijen bijeengebracht die een overzicht geven van honderd jaar infanterie. De expositie loopt tot 30 oktober. Het museum is op werkdagen geopend van 13 tot 16 uur. Toegang gratis.

Nrd-Brabant/Limburg

De Brabantse Fietsdag, met als motto 'Stap 'ns op! Brabant op de Fiets', telt morgen tachtig startlocaties en 250 afstapmogelijkheden. De afstanden variëren van vijftien tot vijftig kilometer. Informatie op website www.bbt.nl.

Lopen, kruipen, zwemmen, vliegen. Hoe doen mens en een dier dat? Museum 't Oude Slot in Veldhoven probeert een antwoord te geven met behulp van de natuurexpositie 'Wat leeft, beweegt'. Van 22 september t/m 14 november op wo-za-zo van 13 tot 17 uur.

Het Biesbosch Informatiecentrum organiseert vanaf morgen drie vaarwandeltochten die in het teken staan van de naderende herfst. Duur anderhalf uur. De tochten zijn behalve morgen ook op 17 oktober en 7 november. Reserveren nodig: 0162-68.22.33.

Staatsbosbeheer houdt morgen tussen half elf en vier uur een Doe- en Kijkdag rond Slot Loevestein. Zo kunnen bezoekers op een ambachtenmarkt kennismaken met de mensen die vroeger in het gebied woonden. De toegang is gratis.

Meer over