Evenementen

Zelden blijkt deze rubriek zo kort en beperkt als tijdens het jaarlijkse Nationaal Museumweekend. Voor de rest - want er doen meer dan vijfhonderd musea mee - zie juist deze week vooral: www.museum.nl..

Groningen/Friesland

* Het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen staat uiteraard ook bol van 'De kunst van het genieten'. Kijken, proeven, ruiken, horen en doen: oorlam, dreunende machines, krakende planken en de geur van teer en lijnolie. Test uw kennis van schiemanswerk en scheepsinstrumenten. De stuurhut van de coaster Erebus staat open. Voor de kinderen zijn er extra knutsel-activiteiten. Open: zaterdag 10-17 uur, zo. 13-17 uur. Adres: Brugsestraat 24.

Drente/Overijssel

* De stichting Museum Buurt Spoorweg in Haaksbergen is voortaan een geregistreerd museum. Extra feestje dus, dit weekeinde. Er wordt gereden met meerdere treinen, een ervan samengesteld uit het oudste materieel. De locomotief stamt uit 1901 en het jongste rijtuig is van 1916. Hoe spoorde grootmoeders tijd? Adres: Stationsstraat 3. Zie ook: www.museumbuurtspoorweg.nl.

Flevoland/Gelderland

* Voorproefje op de zomer in Almere. De ANWB mikt op 30 duizend bezoekers van de Kampeer- en Vakantiedagen, dit weekend. Het is het grootste kampeerevenement van Nederland. Tentenshow, gebruikte caravans, fietsen testen, kano's en recreatiebootjes uitproberen. Adres: Almeerderzand. Er is een speciale pendelbus tussen station Almere en het terrein. Meer via het gratis ANWB-infonummer: 0800-0503.

* Zutphen is achthonderd jaar oud. Daarom op 14 april een culturele open dag. Veel monumentale gebouwen die normaal voor het publiek gesloten zijn, kun je deze dag gratis bezoeken. 'Zutphen op zondag' heet het evenement. Het programma begint om 11.30 uur bij de Wijnhuistoren aan de Groenmarkt. Meer info: 0900-269.28.88.

* In het Van 't Lindenhoutmuseum, Scherpenkampweg 58 in Nijmegen, foto's van de befaamde Cas Oorthuys over het voormalig Kinderdorp Neerbosch. Na het museumweekend (beide dagen open van 10-17 uur) komen ze in de permanente tentoonstelling. Het Van 't Lindenhoutmuseum is normaal alleen de eerste zondag van de maand open, van 12-16 uur.

Noord-Brabant/Limburg

* Voor liefhebbers van een bijzonder huisdier. Op 14 april van 10-18 uur de negende Nationale Frettendag in Waalwijk (in het nieuwe Lido). Er zijn allerlei stands. De Dierenbescherming is aanwezig en er worden diverse wedstrijden gehouden.

Utrecht/Noord-Holland

* Tot en met 1 juni 2002 in het Maritiem & Jutters Museum, Barentszstraat 21 te Oudeschild (Texel) de VOC-expositie 'Geld als water'. Bewindhebbers en grootaandeelhouders van de VOC woonden chic. Hun huizen staan vaak afgebeeld op prachtige prenten. Die zijn hier te zien. Open dinsdags t/m zaterdags 10-17 uur.

* In het Nederlands Waterleidingmuseum te Utrecht tot en met 23 juni de tentoonstelling ''t Gemak dient de mens' over secreten, privaten, retirades, stilletjes, poepdozen, po's, latrines, krullen en wat dies meer zij. De Romeinen poepten en plasten gezellig met meerderen tegelijk en bespraken en passant het wereldgebeuren. Het taboe op de allermenselijkste noodzakelijkheden kwam pas later. In 1595 construeerde John Harington het water closet (wc) voor koningin Elizabeth I. Adres: Lauwerhof 29. Open: di.-vr. 13.30-17 uur, za. 11-16 uur, zo. gesloten. Zie ook: www.waterleidingmuseum.nl

Zuid-Holland/Zeeland

* Hortus Botanicus in Leiden wijdt op 13 en 14 april (uiteraard gratis) aandacht aan de planten van de VOC en aan planten die in Indonesië gebruikt worden als grondstof voor voedsel, medicijnen en als bouwmateriaal en dergelijke. Op zondag staan overal vertellers in de kassen en wintertuin. Er is dan ook, om 12 uur, een rondleiding langs de voorjaarsbloemen. Adres: Rapenburg 73.

* Wie alles wil weten over de berging (door Nederlanders) van de Russische atoomonderzeeër Kursk kan vanaf 13 april tot 13 oktober terecht in het Nationaal Sleepvaart Museum in Maassluis. De ramp voltrok zich op 12 augustus 2000 in de Barentszee. 118 Bemanningsleden kwamen om. Adres: Hoogstraat 1-3.

Meer over