Evenementen

Groningen/Friesland..

Drenthe/Overijssel

* Op de fiets het Oostervoortsche Diep in Drenthe ontdekken. Dat kan morgen in gezelschap van de boswachter die vertelt over de talrijke vogelsoorten en bijzondere planten in het beekdal. Onderweg wordt voor soep gezorgd. Duur: 3 uur. Kosten: fl 7,50, kinderen tot 12 jaar fl 6. Start: 11 uur, werkschuur Staatsbosbeheer, Oosterweg 4, Langelo. Aanmelden VVV Norg, tel: 0592-61.31.28.

Noord-Brabant/Limburg

* Vulpenliefhebbers- en verzamelaars kunnen vandaag terecht in Tilburg. In Scryption, museum voor schriftelijke communicatie, wordt voor de elfde keer de Internationale Dag van de Vulpen gehouden. Vulpennen kunnen bewonderd, geruild, verkocht en gekocht worden. Open: 13-17 uur. Toegang: fl 6. Inl: 0168-46.33.85, of e-mail: kputten@concepts.nl.

* Vanaf vandaag herbergt het Noordbrabants Natuurmuseum in Tilburg een jaar lang de expositie 'Je weet niet wat je ziet'. De tentoonstelling is vooral bedoeld voor jongeren van 9 t/m 15 jaar en wordt aangeprezen als een expositie 'vol optisch vermaak en een flinke portie informatie over kijken, waarnemingsinstrumenten, psychologie en visuele verleiding'. Open: di t/m vr 10-17 uur, za en zo 13-17 uur. Toegang: fl 7, kinderen fl 5.

Gelderland/Flevoland

* 'Al het wemelende gedierte' heet een mini-expositie in het Natuurmuseum Nijmegen. Te zien zijn tot eind december sieraden over kleine dieren met namen als collier Zoenende Regenwormen en collier Strontvliegen. Open ma-vr 10-17 uur, zo 13-17 uur.

* In het Larserbos bij Lelystad houdt de ANWB vandaag en morgen haar halfjaarlijkse tentenshow. Op het negen hectare grote expositieterrein zijn meer dan duizend nieuwe tenten te zien. Voor schoenen, kleding en andere kampeeraccessoires is ook plaats ingeruimd. Open: 10-17 uur. Toegang: gratis.

* Tot en met 8 oktober is Natuurcentrum Veluwe, Groot Ginkelseweg (langs N224) in Ede dagelijks het vertrekpunt van de zogeheten bronstochten. In het centrum wordt een film vertoond en onder leiding van een gids wordt een wildkansel bezocht. Duur: 3 uur. Prijs: fl 15, kinderen t/m 12 jaar fl 10. Aanmelden: VVV Ede, tel: 0318-61.44.44.

Noord-Holland/Utrecht

* In het Nationaal Saet & Cruyt Museum in Andijk is t/m 26 november een expositie over Cucurbitaceae ofwel komkommerachtigen zoals augurk, meloen, pompoen en kalebas. Zowel in natura als in gips. Open wo-zo 14-17 uur; vanaf 1 okt alleen op zondag.

* Schrijver en wereldfietser Bert Sitters geeft dinsdag 3 oktober een dialezing in de Volksuniversiteit in Amsterdam, Rapenburg 73 over fietsen in Thailand. Informatie en reserveren: 020-626.16.26.

* Elke eerste zondag van de maand (morgen dus) organiseert Staatsbosbeheer een wandeling door Elswout in Overveen. Een gids vertelt over de geschiedenis, cultuur en natuur van dit landgoed. Duur: anderhalf uur. Kosten: fl 5, kinderen fl 2,50. Start: 14 uur, Elswoutlaan 12a (witte bank bij poortgebouw), Overveen. Aanmelden: Duincentrum De Zandwaaier, tel: 023-541.11.19.

Zuid-Holland/Zeeland

* Het Westlands Museum in Honselersdijk is morgen van 13-17 uur open voor een expositie over de teelt van druiven, eens het belangrijkste product van het Westland. In de historische tuin zijn verschillende typen kassen te zien, zoals een muur- en kopkas. In de serre hangen soorten als de Golden Champion, Muskaat en Black Alicante. Druiven maar ook ander fruit en groenten worden geveild via de veilingklok, waarmee ook kinderen worden beziggehouden. Inl: 0174-62.10.84.

* Maandag om 14 uur beginnen 'met een enorme kermis en een warenmarkt die een groot deel van de binnenstad van Leiden beslaat' de festiviteiten ter gelegenheid van Leidens Ontzet. Volgens de organisatoren 'is de viering van Leidens Ontzet op 2 en 3 oktober zonder twijfel het grootste volksfeest van Nederland boven de grote rivieren. Het feest herinnert aan het Spaanse beleg en ontzet van de stad in 1574, zoals het eten van hutspot, de uitreiking van haring en wittebrood en de zeer tradtionele herdenkingsdienst'. Inl: 071-532.47.24. Internet: www.3october.nl.

Meer over