Even geen kommer en kwel

Het vallen op de mat is de enige neergaande lijn van het ochtendblad. De krant moet een opmaat zijn voor de dag....

Een politicus sprak in een debat over racistisch denken bij 10 procent van de bevolking, de krant mag dat vertellen, maar moet ook verslag doen van het feit dat dus 90 (!) procent van Nederland niet racistich denkt. Heerlijk, toch.

Denkt u bekommerd dat u de enige bent die nog niet via internet belt, de krant kan u geruststellen. Ruim een miljoen Nederlandse huishoudens belt via het web, kopt een artikel. Hoeveel huishoudens telt Nederland? Inderdaad, ruim zeven miljoen! Aha, zes miljoen belt niet via het web. U staat niet alleen.

Dat kleine groepje onruststokers komt gerust aan het woord in ‘mijn’ krant, maar wel in verhouding tot wat de grotere groep Nederlanders heeft te zeggen. De krant staat dan niet bol van sensatie of zaken die opvallen door het negatieve.

We moeten ophouden met het registreren van wat een relatief klein groepje verprutst en ons focussen op de grote groep, die normaal hard aan het werk is. Ons focussen op de grote groep die wel leert en af en toe een biertje drinkt.

Waarom het goede nieuws de aandacht geven die het verdient? Het zal de mens gelukkiger stemmen. Het zal de lezer sterken in de gedachte dat de wereld niet ten onder zal gaan aan teleurstellingen en desillusies.

Nee, integendeel, de gedachte dringt zich op dat de mens reden heeft tot gelukkig zijn, dat er een grote groep mensen omziet naar elkaar en er wat van wil maken op deze aarde.

Gewone mensen

Een onomwonden pleidooi vanuit een ruim hart voor meer goed nieuws in de krant. Ook wil Loes Wiersma-Deijl meer aandacht voor gewone levens, van gewone mensen – want dat geeft glans aan het dagelijks leven waarin de krant zo’n belangrijke rol speelt. Haar gaat het om een goed humeur – zij wil de dag zonnig beginnen. Dat is iets waar wij van de Volkskrant misschien iets te weinig rekening mee houden.

Het wordt een verslag van hoop en dat doet leven. Even geen kommer en kwel. Zo begint je dag anders. Neem van mij aan, mensen vinden het ’s ochtends fijn goed nieuws te lezen; dat geeft glans aan het leven.

Wat komt er nog meer in ‘mijn’ krant? Een halve bladzijde gewijd aan de lezer. Een journalist trekt dwars door het land, benieuwd wat er zich achter de huisdeur afspeelt. Aanbellen en de dag doornemen. Ongeacht waar. Wat houdt de Nederlander bezig? Heerlijk om te lezen hoeveel goeds er in ons land wordt gedaan.

Mensen moeten meer op de natuur worden gewezen. Bij het weerbericht komt een notitie over vallende sterren, het te verwachten poollicht, eenmalige bloei van zus en zo-kruid. Ontspannen nieuws over wat groeit en bloeit, zonder onmiddellijk de lezer om de oren slaan met milieuregels. Als de belangstelling voor wat er om ons heen leeft eenmaal is gewekt, komt de rest vanzelf.

Met name op de voorpagina ruim baan voor positief nieuws met een leuke cartoon. Samen met het weer en een leuke bijzonderheid – zie daar de basis voor een goede dag. Een blik op de voorpagina geworpen, ontbijtje naar binnen en op weg naar uw werk. Onderweg glimlacht u naar de medeweggebruikers.

Mensen knikken vriendelijk terug. De agressie in het verkeer neemt af, hier en daar wordt hoffelijk voorrang gegeven. Allen in een goed humeur, niets geen ergernis, maar binnenprettend op weg. Blije blik van herkenning via de spiegeltjes. Krant gelezen? Ja, vluchtig, maar wel gezien. ’t Komt allemaal goed!

Zo wordt uw ochtendblad een opmaat voor een heerlijke dag, misschien niet zakelijk, maar bij God wel verantwoord.

\N Beeld
\N
Meer over