Even druk als Lowlands: tevreden Nederlanders tobben graag op de Gezondheidsbeurs

null Beeld
Beeld

Op de Nationale Gezondheidsbeurs ligt het verval overal op de loer. Nog geen vijftien meter voorbij de garderobe en je bent al kramen gepasseerd voor steunzolen, incontinentie, voor de Nederlandse Vereniging voor Rugpatiënten ('de Wervelkolom'), voor 'varen met kankerpatiënten' en voor de Prostaatkanker Stichting. Standhouders bezien de bezoeker vorsend en intens meelevend, hoe gezond je ook uit je ogen probeert te kijken. Veel passanten genieten van de aandacht die hen hier ten deel valt.

Volle bak voor poepgoeroe Nienke Tode-Gottenbos. Beeld
Volle bak voor poepgoeroe Nienke Tode-Gottenbos.Beeld

Vier dagen lang duurde deze Nationale parade van kwalen en niet zelden bizarre oplossingen (de 'integrale vitaliteitscheck met coachgesprek', het 'bureau straling meten', de 'sensitherapie' met 'biosensoren'). Een kleine vijftigduizend mensen zijn daarvoor naar de Utrechtse jaarbeurs gekomen. Dat is bijna evenveel als popfestival Lowlands Paradise vorig jaar trok.

Wat betekent dit? Wat betekent het wanneer een boek van de mij nog onbekende Nienke Tode-Gottenbos getiteld De poepdokter, Gezond van mond tot kont verkoopcijfers haalt waarbij de gemiddelde ploeterende Nederlandse romanschrijver spontaan in huilen uitbarst - twintigduizend exemplaren? Nienke Tode-Gottenbos legt hier vier dagen lang uit hoe je vriendjes met je darmflora wordt. Waarom men moet 'poepen met een krukje'. Dit op het grootste podium van de beurshal. En die tent puilt dan uit.

undefined

Over de verkoopcijfers vertellen ze in de stand van de uitgever, Splint Media. Ook verantwoordelijk voor bestseller Ik ben niet van suiker! van allround bekende Nederlander Gordon, tevens diabetespatiënt en nu ook kookboeken-auteur. Hier tref ik bovendien de sexy Irma van de Pol. Zij is zo iemand die zich lange tijd liefst van achteren liet fotograferen, haar mooie ronde billen midvoor. Maar nu komt Irma een boek promoten dat Geluk zit niet in een sixpack heet.

Irma van de Pol (35) was bodybuilder, zodoende. Welbeschouwd was ze een voorloper van de huidige 'fitgirls' zoals Fajah Lourens en de andere afgetrainde Instagram-goeroes, die gezonde jonge meisjes zo onnodig vaak de sportschool injagen.

Fajah loopt hier ook ergens rond. Maar Irma heeft een beter verhaal: klom in één jaar tijd op tot het nationaal kampioenschap bodybuilden dankzij het slikken van steeds heftiger afslankpillen, speed en anabolen. Zat 'boordevol mannelijke hormonen', waaraan ze nu een lage stem als een scheepshoorn te danken heeft - dat komt nooit meer goed, zegt Irma. Voor wedstrijden dronk ze 'twee dagen niet', want bij vochtgebrek kwamen je spieren zo mooi tevoorschijn. 'En waarvoor? Als ik won was de prijs een pot proteïnepoeder.'

Enfin. Vier auto-ongelukken in een jaar en bij de laatste total loss had Irma er genoeg van. Nu runt ze een 'verantwoorde' sportschool, waar ze vrouwen bij wijze van oefening eerst voor de spiegel zet en commentaar op zichzelf laat geven: 'Wat je dan altijd ziet is dat vrouwen zichzelf in stukjes opdelen', zegt Irma. 'Wijzen ze bijvoorbeeld van hoofd tot schouders en zeggen 'tot hier is het okay, maar daaronder: wálgelijk'.'

Irma van de Pol vond geluk buiten haar sixpack. Beeld
Irma van de Pol vond geluk buiten haar sixpack.Beeld

Wat vertelt de Gezondheidsbeurs over Nederland? Ik doe mijn best niet te somber te worden. Het kennelijk zo populaire contempleren over poep, dat was van de middeleeuwen tot ver in de 17de eeuw nog piskijken. Tot zover dus weinig nieuws. Schoonheidsidealen waren er ook altijd al. Misschien was er minder vergrijzing, waardoor jong en mooi nog schaarser en begeerlijker is geworden. Was er onvoldoende welvaart en dus geen tijd voor dit oeverloze navelstaren, in je sixpack.

'Je zoekt hier wat je niet hebt', zegt de gezellige Jitske Kingma uit Leeuwarden in een volgende boekenkraam (de ontlezing is nog ver te zoeken als het om recepten, darmflora en geluksbeleving gaat). Toch best goed nieuws. Dus verder hebben we alles al.

Tien jaar geleden begon Jitske haar uitgeverij Elikser. Het best verkopen haar boeken over seksueel misbruik, dementie en hooggevoeligheid. Somt ook Jitske haar prima verkoopcijfers op: deze verkocht drieduizend, die vijfduizend, deze zevenduizend exemplaren, hopla. Ze krijgt tussen de twintig en veertig manuscripten per maand toegestuurd. De meeste van mensen die ook iets ergs hebben meegemaakt.

Is er dan toch zoveel ellende in Nederland, waar iedereen zo tevreden zou zijn? 'Ja!', zegt Jitske opgewekt.

Al vindt ze de stemming hier in Utrecht 'stukken beter' dan laatst op een beurs voor complotdenkers in Houten. 'Die mensen zagen er pas echt treurig uit.'

Welkomstbord, met eetgoeroe Fajah Lourens. Beeld
Welkomstbord, met eetgoeroe Fajah Lourens.Beeld
Meer over