Evans niet in WK-selectie Krachtmeting in Vuelta blijft uit

Nederlandse klimtalenten Poels, Mollema en Kruijs-wijk gaan met de besten omhoog in Sierra Nevada.

BART JUNGMANN

AMSTERDAM - Wielrennen: Ronde van Spanje

De eerste krachtmeting in de Ronde van Spanje leverde een belangrijke verliezer op en een niet zo belangrijke winnaar. Igor Anton, een van de nationale favorieten, verloor anderhalve minuut op de concurrenten. Zijn landgenoot Daniel Moreno bleef dat clubje een handvol seconden voor en schreef zodoende de vierde rit in de Vuelta op zijn naam.

Het eerste gewin mocht dus met recht kattengespin heten, want Moreno is slechts een hulpkracht van Joaquin Rodriguez, de coureur die dezer dagen met Anton strijdt om de gunst van Spanje. Moreno leek vooruit gestuurd om de loper uit te leggen voor zijn kopman, maar de favorieten hielden elkaar in een houdgreep.

Daarmee werd de etappe naar Sierra Nevada een blauwdruk van de Tourrit naar Plateau de Beille, vorige maand gewonnen door de Belg Jelle Vanendert. Ook toen werd er van alles verwacht van de eerste echte confrontatie in de bergen. Maar de Schlecks, Evans en Contador hielden vooral elkaar in het oog, zodat Vanendert er met de buit vandoor kon gaan. Zo was het gisteren ook in de klim naar Sierra Nevada, met 2.112 meter het zogenoemde dak van de Vuelta.

Vanuit Nederlands perspectief was het vooral interessant om te zien hoe de generatie nieuwe klimtalenten zich zouden weren. Vacansoleil heeft Wout Poels naar Spanje gestuurd. Hij kan er de kater verwerken van de Tour, waarin hij door ziekte al snel moest opgeven. Rabobank heeft Bauke Mollema en Steven Kruijswijk naar het front gestuurd, het tweetal dat zich zo stormachtig ontwikkelt in de schaduw van kopman Robert Gesink.

Voor Gesink was de Vuelta ook het podium waarop hij zich voor het eerst manifesteerde als klassementsrenner. Nu is dus de beurt aan Mollema en Kruijswijk die zich beiden al eerder lieten gelden in de Ronde van Italië.

Vooral de laatste wekte dinsdag de indruk snode plannen te hebben. Door tegenslag een dag eerder was Kruijswijk al min of meer geëlimineerd als klassementsrenner. In de derde rit sprong een spaak in zijn achterwiel waardoor hij op de eindstreep een minuut verspeeld bleek te hebben.

In de eerste kilometers van de twintig kilometer lange klim naar de Zuid-Spaanse hoogvlakte deed Kruijswijk er alles aan om zijn gram te halen. Zijn ploegmaats leidden de dans naar boven en zelf zat de Brabander vlak daarachter op het vinkentouw.

Maar het stijgingspercentage op weg naar de Sierra Nevada neemt al snel af, zodat een bliksemaanval bijna onmogelijk is. Bovendien was bij iedereen de angst om te verliezen groter dan de wens om te winnen. Op acht kilometer voor de top probeerde Kruijswijk het nog wel even in duel met de Italiaan Nibali, maar geen van beiden gaf echt gas.

In de laatste kilometers waagde uiteindelijk de Deen Chris Anker Sörensen de sprong, al snel gevolgd door Daniel Moreno. Geen van beiden wordt geacht een rol te spelen in het klassement, en dus liet met hen begaan.

De favorieten telden hun zegeningen en zelfs Igor Anton deed dat in zekere zin. 'Het ging niet best vandaag, maar ik ben blij dat het verschil beperkt bleef.'

Bauke Mollema en Wout Poels eindigden keurig in de top-tien, Steven Kruijswijk in de top-twintig. Mollema, al meteen achteruit geworpen door een teleurstellende ploegentijdrit, telt nu ook weer een beetje mee in het algemeen klassement dat wordt aangevoerd door de Fransman Sylvain Chavanel.

Raboploegleider Erik Dekker kon vrede hebben met het verloop van de eerste bergrit. 'We namen in het begin het initiatief om het peloton te controleren en het het was mooi dat Steven zich daarna nog liet zien. Hij was gewoon goed.'

De hitte in zuid-Spanje werd topsprinter Mark Cavendish te veel. De viervoudig ritwinaar in de afgelopen Tour is afgestapt. Voor hem was de Vuelta vooral een opstap naar het WK in Kopenhagen. Op het vlakka parkoers daar is hij een kanshebber.

De Australische Tourwinnaar Cadel Evans maakt geen deel uit van de selectie voor de WK-wielrennen volgende maand in Kopenhagen. Dat heeft de wielerbond van Australië bekendgemaakt. De renner verblijft nu in Colorado, Amerika, om daar aan de USA Pro Cycling Challenge deel te nemen. Robbie McEwen en Stuart O'Grady zijn nu de kopmannen. Evans behaalde in 2009 nog de wereldtitel. De Australische selectie bestaat verder uit Jack Bobridge, Baden Cooke, Simon Gerrans, Matthew Goss, Adam Hansen, Heinrich Hauss-ler, Mathew Hayman, Leigh Howard, Michael Matthews, Cameron Meyer, Richie Porte, Mark Renshaw, Rory Sutherland en Chris Sutton.

undefined

Meer over