Nieuws

Evacuaties uit Afghanistan gaan door onder dreiging van nieuwe aanslagen in Kabul

Ondanks de dreiging van nieuwe aanslagen gingen de evacuaties vanaf de luchthaven van Kabul vrijdag door. Sommige landen, waaronder de Verenigde Staten, proberen voor dinsdag 31 augustus zo veel mogelijk mensen het land uit te krijgen. Andere landen zijn gestopt. Duidelijk is dat veel Afghanen niet meer mee kunnen.

Afghaanse evacués op het vliegveld van Washington. Beeld Jose Luis Magana AP
Afghaanse evacués op het vliegveld van Washington.Beeld Jose Luis Magana AP

Inmiddels zijn er 150 duizend mensen uit Afghanistan geëvacueerd. Op het vliegveld wachten nog ­zeker vijfduizend Afghanen. Vrijdag waren er nog evacuatievluchten naar Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de VS.

Volgens het Pentagon zijn er ‘gerichte en geloofwaardige’ aanwijzingen dat er nieuwe aanslagen, bijvoorbeeld met autobommen of raketten, op til zijn. Duitsland, dat daarom donderdagavond stopte met evacueren, heeft volgens de door veteranen opgezette hulporganisatie Patenschafts-netzwerk Afghanische Ortskräfte naar schatting vijfduizend voormalige Afghaanse werknemers en hun ­familie moeten achterlaten. Ook Italië, Nederland, Canada, Zwitserland, Noorwegen en Australië zijn gestopt met het evacueren van burgers.

De Taliban hebben gezegd dat diegenen met paspoorten en ‘toestemming om te vertrekken’ een commerciële lijnvlucht kunnen nemen als de buitenlandse troepen weg zijn, maar veel Afghanen die bang zijn voor vervolging denken dat die belofte niets waard is.

De Taliban en de VS overleggen nu hoe de luchthaven kan blijven functioneren na 31 augustus, zodat Afghanistan niet verstoken raakt van humanitaire hulp. Volgens VN-organisaties als het Wereldvoedselprogramma (WFP) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stevent Afghanistan af op een ongekende humanitaire crisis. De voorraad medische hulpgoederen zal volgens de WHO binnen enkele dagen uitgeput zijn. Voedseltekorten worden binnen enkele weken zo nijpend, dat volgens het WFP miljoenen mensen dreigen te verhongeren. Nu al zijn 18 miljoen Afghanen afhankelijk van hulpgoederen om te overleven.

Hulp van Qatar en Turkije

De Arabische nieuwszender Al Jazeera meldt dat de Taliban Qatar om technische assistentie vragen om de luchthaven open te kunnen houden. De oliestaat heeft lang onderdak geboden aan de Talibanleiders. Ook Turkije biedt aan om de luchthaven operationeel te houden, maar wil dat na de aanslag van donderdag niet doen zonder extra beveiliging door Turkse militairen.

Volgens het Pentagon was de zelfmoordaanslag bij Abbey Gate, de poort van het vliegveld, het werk van één terrorist, terwijl donderdag werd aangenomen dat er twee aanslag­plegers waren. ‘We denken niet dat er een tweede explosie bij het Baron Hotel is geweest,’ aldus de Amerikaanse generaal-majoor William Taylor.

Oplopend dodental

Na de aanslag is volgens Taylor vanuit het noorden van Abbey Gate geschoten door onbekende schutters. Het Pentagon zegt dat de verwarring over het aantal aanslagen voortkomt uit de ‘zeer dynamische gebeurtenissen’. Dertien Amerikaanse militairen en zeker 78 Afghanen zijn gedood. Er worden nog steeds lichamen geborgen. Het aantal Afghaanse doden loopt volgens het Pentagon mogelijk nog op tot 170. Twee Britse staatsburgers en het kind van een Brit zijn ook om het leven gekomen, aldus de Britse regering.

De VN-Veiligheidsraad heeft vrijdag de aanslag als ‘afschuwelijk’ bestempeld. ‘Opzettelijk burgers en personeel dat assisteert bij de evacuaties van burgers als doelwit kiezen is bijzonder verfoeilijk en moet worden veroordeeld,’ aldus de VN in een verklaring.

Meer over